De tidigare AIK-spelarna Pascal Simpson (i förgrunden) och Olof Mellberg gör upp om direktplatsen till superettan med sina lag Vasalund respektive Brommapojkarna när de möts på söndag i sista omgången av division 1 norra.
De tidigare AIK-spelarna Pascal Simpson (i förgrunden) och Olof Mellberg gör upp om direktplatsen till superettan med sina lag Vasalund respektive Brommapojkarna när de möts på söndag i sista omgången av division 1 norra.

Myten säger att han inte är intresserad av fotboll, men efter en säsong som tränare är Olof Mellberg definitivt en fotbollsnörd.På söndag kan han ta Brommapojkarna tillbaka till superettan – men själv får han inte vara med.

Efter att ha dragit på sig ett rött kort i BP:s senaste match mot Nyköping är Mellberg förvisad till läktarplats i den rafflande sista omgången av division 1 norra. I stället får assisterande tränaren Azrudin Valentic sköta coachningen. 90 minuter före avspark i derbyt mot Vasalund på Grimsta IP måste Mellberg lämna laget, och skulle det bli avancemang måste han vänta en timme innan han får fira med resten av gänget.

Enligt uppgifter ska Mellberg skrikigt "sätt dig ner och lär dig svenska, din lilla jävla pajas" åt Nyköpings assisterande tränare Brian Clarhaut, men det vill han inte kommentera. Det är det andra röda kortet han drar på sig den här säsongen. Men den tidigare landslagskaptenen känner inte att han har ett problem.

– Jag känner att det har blivit bättre, från att jag var extremt engagerad och nästan ville passa bollen åt dem i början. Och framförallt gentemot domare och motståndarlag. Nu är det 99 procent fokus på bara oss.

Avgörs i sista

Och om han själv vill tona ner betydelsen av att han inte kommer att vara med på bänken så vill Vasalunds tränare Pascal Simpson, som lämnade AIK som spelare i samband med att Mellberg kom dit på 1990-talet, betona att det mesta talar för dem på söndag.

– Det är nummer ett att vi vinner matchen, oavgjort räcker inte för oss. Jag vet själv hur svårt det är att spela på ett resultat. Det andra är ju självklart att det så klart påverkar väldigt negativt att inte Olof är med, säger Simpson.

BP leder serien inför avslutningen på samma poäng, 60, som just motståndaren Vasalund, men på bättre målskillnad. Båda lagen har 18 vinster, sex kryss och bara var sin förlust. Det lag som tar hem seriesegern får direktplatsen till superettan, tvåan får kvala.

– Jag skulle tro att det är unikt i division 1-historien att två lag kommer upp i 60 poäng. Så oavsett vad som händer är det två lag som har haft fantastiska säsonger, säger Mellberg.

Gillar visst fotboll

Under sina år som spelare hade Olof Mellberg ett rykte om sig att inte vara intresserad av fotboll. Men efter en säsong som huvudtränare är det dags att stryka den myten.

– Ja, det är det verkligen. Sista åren i min spelarkarriär så kände jag att jag blev mer och mer intresserad och inte bara av taktik och analys och scouting utan även sättet man arbetar runtomkring.

– Jag märker att jag blir ganska nördig så där i analyser, både i serien och även när jag ser på tv.

TT: Är du förvånad över hur nördig du blir?

– Ja, lite. Jag tycker det är väldigt roligt att grotta ner mig i både analys och taktik och verkligen optimera varje match.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset