Något så enkelt som en menskopp kan leda till lägre dödlighet bland kvinnor i Afrika. Det menar RFSU i Halland, som hjälper unga flickor i Uganda till en bättre framtid med hjälp av mensskyddet.

TT/RFSU

En menskopp kan bidra till minskad mödradödlighet i Afrika, tror Charlotte Drugge på RFSU.

RFSU

Lisa Ernstson vid RFSU och Gertrude, rekorn på skolan i Uganda.

I samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars, anordnar RFSU varje år en barnvagnsmarsch för att uppmärksamma mödradödligheten runt om i världen. Varje dag dör 800 kvinnor, till stor del på grund av bristande mödrahälsovård, osäkra aborter och brist på preventivmedel. 

En annan bidragande orsak är dåliga mensskydd. I fattiga länder i Afrika finns det i princip inga bindor och tamponger. Där använder kvinnor i stället gamla tygbitar och löv, bitar från en madrass eller en t-shirt för att samla upp sitt mensblod.

– Det fungerar inte alls bra. De får infektioner i underlivet och det läcker blod, säger Charlotte Drugge, ordförande för RFSU i Halland, som har startat ett projekt för att hjälpa unga tjejer med mensskydd på en skola i Uganda.

– Flickorna är rädda för att få blodfläckar på sina skoluniformer och stannar hemma från skolan när de har mens. Det innebär att de är hemma en vecka från skolan i månaden och de missar alltså en fjärdedel av sin utbildning. Till slut hoppar de av skolan för att de hamnar så långt efter, säger Charlotte Drugge. 

När flickorna hoppar av skolan gifter de sig i stället och börjar skaffa barn – något som ofta leder till att de dör eftersom deras kroppar inte är redo att föda. Eller så förblöder de av en trasig livmoder när de till sist har fött för många barn.

Det är för att råda bot på den kedjan av problem som RFSU har startat det ideella projektet med menskoppar i Uganda. Barnsjuksköterskan Lisa Ernstson, en av medlemmarna i Halland, har besökt skolan och utbildat flickorna om kvinnokroppen, hygien och mens.

Och så fick flickorna fått varsin menskopp som de nu använder. 

– Menskoppen de får av oss kan de ha i tio år. Den är enkel att använda och man kokar den en gång i månaden men vatten och eld, som alla har tillgång till. Tack vare menskopparna kan flickorna gå färdigt skolan, vilket stärker deras position i samhället, säger Charlotte Drugge.

Under kvinnodagen i dag kan den som befinner sig i Halmstad bidra med menskoppar till flickorna i Uganda. Tillsammans med webbshoppen menskopp.se säljer RFSU menskoppar på Stora torg i samband med barnvagnsmarschen där. Kopparna säljs för halva priset och skickas ner till flickorna vid RFSU:s nästa besök på skolan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset