Klara Svensson och Mikaela Laurén vid invägningen inför deras titelmatch.
Klara Svensson och Mikaela Laurén vid invägningen inför deras titelmatch.

Teknik eller råstyrka – vad är det egentligen som avgör i ringen?Kanske något annat: Förmågan att hålla huvudet kallt.– Det är det svårare, man får inte låta ilskan göra att det låser sig, säger Laurén.

På förhand målas matchen upp som en mellan den tekniskt skickliga Klara Svensson och den hårt slående Mikaela Laurén.

– Jag är smart och snabb. Och min speluppfattning är god i ringen, så det kan vara svårt att möta mig. Det är ju en klassisk kontrast. En teknisk rörlig mot en så kallad slugger, säger Klara Svensson.

Mikaela Laurén håller inte riktigt med om att så är fallet.

– Att hon är teknisk och jag bara stark, det är helt fel. Jag har ju blivit jätteteknisk och en mer komplett boxare, säger hon.

Nervositeten i schack

Oavsett så är boxarna överens om att det mentala kommer att ha en stor, för att inte säga avgörande roll när Sveriges bästa boxare på damsidan ska koras.

– Jag tror att det är jättemycket psykiskt. Boxningsmässigt tror jag att jag har blivit bättre än henne och jag är starkare, men det gäller att få ut det. Klara har över 100 amatörmatcher så hon har rutinen, men jag har gått fler VM-matcher än henne. Det kommer att bli tufft, en jämn fajt och det är det publiken vill se och jag hade önskat att sitta i ringside och bara njuta.

TT: Hur gör du för att få ut all spänning på rätt sätt?

– Det är väl det svårare. Man vill ju så mycket, men man får inte låta den här ilskan eller att man vill det för mycket göra att det låser sig. Det som står näst på tur är ju min drömfajt. Så att självklart känns det här som min viktigaste match i livet, så det gäller att hålla nerverna i styr och få ut allting, man har ju bara tjugo minuter på sig, säger Laurén som förklarar att tävlingsrutinen blir väldigt viktig i sådana här lägen.

"Måste vara smart"

En rutin som även Klara Svensson har.

– Jag har en otroligt lång rutin. Jag har 105 amatörmatcher, var topp tre i världen sex år på raken och tagit många medaljer där, sen har jag bara förlorat en match av mina 17 proffsmatcher. Så rutinen att tävla och tävlingsskallen vet jag att jag har, så det är bara att köra på ett fungerande koncept. Man måste känna sig själv och där känner jag mig trygg, säger Svensson.

Klara Svensson tror också att det mentala kommer att spela en stor roll.

– Det gäller att vara förberedd på att du att du inte kan ha en fast taktik, du möter en levande människa som kan göra vad som helst. Jag måste vara smart och får inte förivra mig, inte bli för känslomässig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset