Biträdena har bland annat dömts för ekonomisk brottslighet, smuggling och våldsbrott.
Biträdena har bland annat dömts för ekonomisk brottslighet, smuggling och våldsbrott.

Brister i Migrationsverkets kontroller har gjort att fler än 50 personer fått jobba som biträden åt asylsökande – trots att de är dömda för brott.

Migrationsverket har anlitat personer som dömts för bland annat grov ekonomisk brottslighet, smuggling, våldsbrott och för att ha sexuellt ofredat sina klienter, enligt en undersökning av Kaliber som SR rapporterat om.

Enligt Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på Migrationsverket, beror detta på att myndigheten inte har tillräckliga möjligheter att kontrollera biträdena.

LÄS MER: FN kritiserar Sveriges behandling av asylsökande barn

– Vi vill ju inte ha personer som är misstänkta för brott eller som är dömda för brott, alltså det är ju inga personer som Migrationsverket vill ha som offentliga biträden, säger Veronika Lindstrand Kant till SR.

Innan år 2016 fanns en svart lista över personer som bedömts vara olämpliga för arbetet som biträde. Men efter kritik från bland annat Justitieombudsmannen, JO, bedömde Migrationsverket att listan var olaglig och tog bort den.

LÄS MER: Migrationsverket: 444 fall av misstänkt människohandel 2017

Migrationsverket har senare tagit upp frågan igen med regeringen.

– Jag skulle ju gärna se att vi fick den här möjligheten just det här att kunna registrera kvalitet och kompetens för att kunna sprida informationen om olämpliga biträden till Migrationsverkets handläggare, säger Veronika Lindstrand Kant.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset