Ungefär vart tredje klädesplagg som köps på nätet skickas tillbaka. Runt julen stiger dessutom andelen returer. Men trots en stor kostnad behöver e-handlarna inte vara rädda för kunder som vill byta sin julklapp.

Kinga Lezanska Sjölin

Maria Hollyoake, 20, Agnes Wärenfalk, 21, Johanna Sjöland, 21, och Amanda Sundberg, 21. Johanna bytte en julklapp för första gången i år: – Jag fick ett par hörlurar som inte riktigt var i min smak, säger hon. – Jag bytte kläder,  de jag fick var för stora, säger Maria.

– Forskningen visar att återkommande kunder som returnerar är mer lönsamma än de som inte returnerar, säger Klas Hjort, doktor som forskar på e-handel och returer vid förpackningslogistik på Lunds Universitet.

Mängden klädesplagg som skickas tillbaka varierar beroende på vilket plagg det gäller och vilken målgrupp som företaget riktar sig till. Yngre skickar tillbaka mer än äldre och festklänningar returneras mer än andra plagg. Många returer ger en stor kostnad för e-handlarna. 

– Det varierar mycket mellan företagen men visst är det en stor kostnadspost. Det är något man måste arbeta med för att få det så smidigt som möjligt för kund och för företaget, säger Jonas Ogvall, VD för Svensk distanshandel. 

Även Ogvall poängterar att nätbutikerna har mycket att tjäna på en god returpolicy. Och forskaren Klas Hjort säger att returrätten blir allt viktigare för oss när vi handlar på nätet. 

– Andelen som läser returpolicyn innan de handlar ökar. Forskningen visar också att när ett företagt gav fri frakt och fria returer så handlade folk oftare och returerna ökade, säger han.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset