I flera skånska kommuner är drograttfylla vanligare än rattfylleri. Värst i Eslöv. ”Blivit vanligare”.

I flera skånska kommuner är det vanligare med drograttfyllor än med bilister som kör påverkade av alkohol. Värst är läget i Eslöv där anmälningarna om drograttfylleri var nästan dubbelt så många som anmälningarna om vanlig rattfylla.
– Det rör sig om kända missbrukare som kör omkring i tätorterna, utan körkort, och som polisen tar om och om igen, säger Erling Andersson, chef för polisens trafikenhet i Skåne.

Det har också skett en markant ökning av drogfattfylleri över tid. År 2000 anmäldes endast 26 drograttfyllerier i Skåne, förra året var den motsvarande siffran 1 713.
– Dels så har droger blivit vanligare i samhället idag och dels så har polisen blivit bättre på att upptäcka drograttfylleri, säger Erling Andersson.

Drograttfyllerister i trafiken är i många fall farligare än vanliga rattfyllerister, det menar Kent Ivarsson på Motorförarnas Helnykterhets Förbund.
– Det är en mer komplex bild då olika droger påverkar människor på olika sätt, dessutom kan en påverkad förare vara svårare att upptäcka, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset