Hösten är den perfekta årstiden för att dra ihop pluggkompisarna till en brädspelskväll. Varför inte göra det till en tradition? Vi ringde upp spelutvecklaren Alexander Kandiloros, grundare av ­Ninja Print, för att ta tempen på­ ­sällskapsspelsvärlden. 

Under sin tid som juridikstudent insåg Alexander Kandiloros hur trevligt det var att umgås med sina kompisar genom att spela spel. Riktiga brädspel, utan skärmar eller digitala hjälp­medel. När han och kompisarna tröttnat på ut­budet i butikerna tog Alexander tag i saken och började göra egna. Plötsligt hade han skapat sig ett­ internationellt företag.  

Berätta om Ninja Print!
– Jag startade företaget Ninja Print parallellt med mina juridikstudier, jag saknade nämligen sammanhang som inte involverade alkohol eller datorskärmar där jag kunde umgås med mina vänner. Jag och mina kompisar hade börjat spela poker varje söndag och det blev nästan något religiöst över det. Vi fortsatte i ett och ett halvt år och jag insåg hur kul jag tyckte det var med sällskapsspel. Men det fanns inte så många spel som tilltalade mig, de var antingen snygga eller bra, aldrig både och. Det inspirerade mig till att göra ett eget. Det första spelet jag gjorde var Popkult, ett populärkulturellt frågespel, som mottogs väldigt väl. Det här var 2011 och nu har vi gjort ett antal spel som finns i Sverige, Norge, Danmark och Ryssland. 

Varför tycker du att vi ska spela sällskapsspel?
– Jag upplever att många har ett behov av att vara analoga med varandra. Vår ambition är att göra gateway-spel, som lätt fångar in dig och gör att du vill spela mer. Det ska inte kännas konstigt att plocka fram ett spel, så vi tänker mycket på att det ska vara så snyggt att du vill inreda hemmet med det. Om inget annat så är spel en bra ­ursäkt för att umgås.

Hur är konkurrensen i spelbranschen? 
– Jag skulle säga att den största konkurrensen vi har är konsumentbeteenden och människors uppfattning om spel. 70 procent av spelköpen görs runt jul och det vill vi förändra.

Vilka trender finns det inom sällskapsspel? 
– Spel som får människor att känna sig smarta är populärt, som kunskaps- och pusselspel. I Sverige är vi väldigt allmänbildade men det finns inte så många forum där vi kan briljera, då är spel ett bra tillfälle.  

Har du något tips till studenter som vill jobba med samma sak?
– Ta reda på vad som redan finns och gör det bättre! För min del har det varit väldigt givande att jobba med Ninja Print samtidigt som jag har pluggat juridik. Saker blir lättare när man inte tar det på så stort allvar. Att jag har gjort både och har avdramatiserat både juristutbildningen och spelutvecklandet, som många gånger har verkat skrämmande. Inget av det jag gjort har varit så svårt som jag först trodde. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset