Tillgången på saffran är bättre än i fjol.Men priserna lämnas oförändrade när lussebaket och julfikandet stundar.

Förra året höjdes priset på saffran i många livsmedelsbutiker. Anledningen var sämre skördar i Iran, världens stora producent av den exklusiva julingrediensen, vilket höjde råvarupriset inför julen.

I år har flera svenska aktörer sett till att säkra tillgången tidigare på året. Men priserna är fortsatt höga. I Axfoods Willys och Hemköpbutiker är priset för 0,5 gram saffran oförändrat från förra året, 17:50 respektive 19 kronor.

– Förra året var det lite ont om saffran och priserna steg. I år har vi säkrat så att det finns tillräckligt med saffran som räcker hela året, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson.

Baseras på fjolåret

Saffranet som finns i handeln är alltid baserat på skördarna från fjolåret. Enligt siffror från livsmedelsleverantören Asian Impex har råvarupriset stigit sett till mars månad i år, men sjunkit i november. â€

"2015 års skörd var större än 2014 års skörd, som dock också var en 'normalgod' skörd. Utöver skördestorlekar påverkas saffranspriset i stor grad även av efterfrågan, Irans politiska läge och spekulation", skriver Asian Impex säljchef Jonas Orang i ett mejl till TT.â€

2014 var prisintervallet i Axfoods butiker 12:90–14:95 kronor per påse saffran.

Traditionsbundna

– Vi är så traditionsbundna i det här landet. När julen kommer vill vi baka våra lussebullar. Jag tror kunderna inte är så priskänsliga eftersom det bara är en gång på året man verkligen använder saffran, säger Claes Salomonsson.

Konditorn Johan Sandelin-Järnåsen på Vetekatten i Stockholm har fått kundförfrågningar gällande lussekatter sedan augusti.

– Saffransbaket började vi med förra veckan. Nu på fredag börjar vi med lussekatterna, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset