Röda Sten ska få en till röd sten. Eller snarare en röd bula. Nu ska nämligen kidsen – och skategubbarna – i Majorna få sitt eget skateområde.

Christina Blom
Mer skate vid Röda sten

Fredrik Fabo, 36, skejtare och konstnär som varit med och utformat parken, hans son Arvid Fabo, 10 månader, och Morgan Andersson, 38, skejtare.

Det började med att Morgan Andersson noterade att unga skateboardåkare i Majorna inte hade något naturligt ställe att åka på. 

– Jag är lärare på Sannaskolan också och jag såg att de som är för unga för att åka över halva stan till Partille eller Actionparken inte hade något ställe att hålla till, säger Morgan Andersson.

Han startade då en Facebookgrupp för att kolla hur stort intresset var för att dra igång ett skateprojekt vid Röda Sten. 

– På bara tre dagar växte gruppen till 250 personer, säger Morgan, som förvånades över jätteuppslutningen.

Han blev strax därefter kontaktad av kommunens park- och naturförvaltning, som ville ha ett skateområde som inslag när Röda Sten rustas upp.

– Det kommer att bli en liten streetskateboardyta i cirkelformat på ungefär 26 meter i diameter, så det är en ganska liten plätt.

På plätten placeras boxar och lådor att åka upp på och i mitten hamnar en gjuten betongbula som ska målas röd. Designen är framtagen tillsammans med en grupp erfarna skejtare i Göteborg Skateboardförening.

– Kommunen hade en ganska liten budget och då är det ingen idé att försöka bygga ramper, säger Morgan Andersson. 

Hans förhoppning är däremot att skateområdet på Röda Sten ska kunna utvecklas ännu mer i framtiden, till exempel med en pool.

– Finns det en pool kommer automatiskt skatare som är trettioplus, skategubbar som vi kallar oss, också och då får man lite vuxen närvaro, vilket är väldigt bra. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset