Tysklands förbundskansler Angela Merkel ställer upp till val en fjärde gång.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel ställer upp till val en fjärde gång.

Det blir ännu en valkampanj för Angela Merkel, som redan är inne på sin tredje mandatperiod. Samtidigt värjer sig den tyska förbundskanslern mot förhoppningarna om att hon ska "rädda" den liberala världsordningen.

Om Angela Merkel blir kvar vid makten ytterligare fyra år blir hon historisk. Sedan förbundsrepublikens grundande 1949 har enbart Helmut Kohl suttit sexton år som tysk kansler – i händelse av en valvinst hösten 2017 kan Merkel snart komma att tangera rekordet.

Ingen dans på rosor

Merkel är populär – hela 52 procent av befolkningen är nöjd med hennes arbete, enligt en färsk opinionsmätning. Det innebär inte att valrörelsen kommer att bli någon dans på rosor. Donald Trumps valseger i USA, tilltagande osäkerhet i EU-samarbetet och landvinningar för högerpopulistiska krafter på hemmaplan är bara några av förbundskanslerns många utmaningar.

"Groteskt och absurt"

Hon vill dock inte kännas vid förpliktande epitet i stil med "den liberala västvärldens sista försvarare", som New York Times kallade henne häromveckan.

– Det vore groteskt och absurt. Men att kunna bidra tillsammans med andra, och mödosamt nå kompromisser och framsteg, det tror jag att jag kan, sade Merkel i söndagens upplaga av den politiska talkshowen Anne Will.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset