Tysklands förbundskansler Angela Merkel har ett avtal på gång med Marocko om att skicka hem marockaner som vistas illegalt i Tyskland. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel har ett avtal på gång med Marocko om att skicka hem marockaner som vistas illegalt i Tyskland. Arkivbild.

Marocko har gått med på att underlätta återförandet av medborgare som befinner sig i Tyskland. Det efter samtal med förbundskansler Angela Merkel.

– Marocko har tagit på sig att optimera och rationalisera hanteringen av migrantflödet, meddelade det marockanska hovet i torsdags, dagen efter ett telefonsamtal mellan Marockos kung Mohammed VI och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Kungen har bett inrikesministern Mohammed Hassad att åka till Tyskland de närmaste dagarna för att prata om detaljerna i ett avtal länderna emellan.

Inga asylskäl

Tyskland har liksom Sverige många nordafrikanska migranter utan asylskäl som vistas i landet, varav en stor del från Marocko. Angela Merkel, som förutom illegal invandring hade nästan en miljon asylsökande att hantera förra året, sade nyligen att Europa måste träffa fler avtal med tredjepartsländer – speciellt i Afrika – när det gäller migranter som inte kvalificerar för asyl.

Tidningen Akhbar Al-Yom har rapporterat att det kan handla om mer än 10 000 marockaner som ska skickas hem, men det är inget som bekräftats av myndigheter eftersom det inte finns någon säker statistik.

Avtal med Sverige

I Sverige bedömde man i våras att det fanns ungefär 800 nordafrikanska gatubarn, främst från Marocko. Då ingicks ett avtal mellan de båda länderna.

– Frågan är inte löst än, det är den först när vi har ett fungerande utvisningssystem på plats, sade inrikesminister Anders Ygeman till DN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset