"Varje röst räknas", uppmanade Angela Merkel väljarna i Bad Doberan.
"Varje röst räknas", uppmanade Angela Merkel väljarna i Bad Doberan.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kan åka på ett svidande nederlag på hemmaplan när Mecklenburg-Vorpommern väljer sitt delstatsparlament på söndagen.

Europas mäktigaste politiker har fått se förtroendet hos väljarna rasa till 45 procent efter förra årets flyktingvåg. Det är den lägsta siffran för CDU-ledaren Merkel på fem år, uppger nyhetsbyrån Reuters.

I en intervju i tidningen Bild på lördagen står hon dock fast vid sitt beslut att öppna dörren för de hundratusentals människor som har flytt sina hem och avvisar samtidigt anklagelser om att det tyska folket fått se sina förmåner beskärda som ett resultat av flyktingmottagandet.

– Vi har inte tagit något från folk här. Vi når fortfarande vår huvudsakliga målsättning om att upprätthålla och förbättra livskvaliteten i Tyskland, säger Angela Merkel till tidningen.

Jämnt i opinionen

I nästa års val kan Angela Merkel komma att ställa upp för en fjärde mandatperiod som förbundskansler. Men det politiska klimatet i Tyskland har hårdnat och mycket pekar på att högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) tar plats i förbundsdagen – med sin anti-islamiska och starkt asylinvandringskritiska retorik som vind i seglen.

Redan på söndagen kan en sorts försmak på nästa års val komma när invånarna i Angela Merkels hemmadelstat Mecklenburg-Vorpommern går till valurnorna. Merkels CDU ligger jämnt i opinionsundersökningarna med AFD – som i och för sig gärna vill samarbeta med CDU, men utan Merkel vid rodret.

– På kommunal nivå har vi bra kontakt med CDU-representanter som är besvikna på Merkels vänstersväng. Där kan man föreställa sig ett samarbete, sade AFD:s toppkandidat med det svenskklingande namnet Leif-Erik Holm till TT tidigare i veckan.

"Varje röst räknas"

På ett valmöte i staden Bad Doberan på lördagsförmiddagen uppmanade Angela Merkel väljarna i Mecklenburg-Vorpommern att behålla den styrande koalitionen mellan CDU och socialdemokratiska SPD.

– Det kommer att bli ett jämnt lopp. Varje röst räknas, sade hon enligt Reuters.

Pontus Ahlkvist/TT
Leif-Erik Holm, toppkandidat för AFD i Mecklenburg-Vorpommern.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset