Den gigantiska metallkupolen över reaktor fyra i Tjernobyl ska skydda Europa från radioaktivt nedfall i 100 år.
Den gigantiska metallkupolen över reaktor fyra i Tjernobyl ska skydda Europa från radioaktivt nedfall i 100 år.

Den är stor som två fotbollsplaner, högre än frihetsgudinnan och väger 36 000 ton. 30 år efter härdsmältan i Tjernobyl placeras världens största rörliga metallkonstruktion över den läckande betongsarkofag som i dag omsluter reaktor fyra.

Den gamla sarkofagen byggdes under kaotiska förhållanden på 206 dagar efter olyckan i Tjernobyl i april 1986.

– Det gjordes genom övermänskliga insatser av tusentals vanliga människor, säger Anna Korolevska, chef på museet i Tjernobyl.

Under sarkofagens betong finns tonvis med smält urandioxid och en starkt radioaktiv slagg som blev resultatet av att den grafit som skulle skilja bränslestavarna i reaktor fyra från varandra fattade eld och brann intensivt under tio dygn.

Lappats och lagats

Betongsarkofagens livslängd löper ut i år, men konstruktionen har lappats och lagats för att hålla tills den nya, säkrare isoleringen är på plats.

– Radioaktivt damm som finns inne i sarkofagen blåser ut genom sprickor i konstruktionen, säger Serhij Paskevytj vid institutet för kärnkraftsverkssäkerhet i Ukraina.

Han säger också att betongsarkofagen i dag är så instabil att den skulle kunna rasa i en tornado eller en jordbävning.

Annat blir det med det nya metallskyddet som är konstruerat för att motstå jordskalv med en magnitud på 6 och årtusendets tornado. Enligt det franska konsortiet Novarka som byggt metalljätten ska den nya sarkofagen skydda Europa från radioaktivt nedfall från Tjernobyl i 100 år.

Sverige medfinansiär

De arbeten som utförs vid Tjernobyl finansieras av Chernobyl Shelter Fund (CSF), en fond som sattes upp av Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) 1997. Totalt har fonden samlat in 1,3 miljarder euro (november 2015) varav Sverige bidragit med 10,5 miljoner euro.

Den beräknade kostnaden för planen som omfattar inneslutningen av den havererade reaktor fyra, hantering av uttjänt kärnbränsle och sanering av området runt Tjernobyl uppgår till runt 2,1 miljarder euro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset