Till vänster, meteoren när den exploderade över Pennsylvania i tisdags.
Till vänster, meteoren när den exploderade över Pennsylvania i tisdags.

Klockan fem på morgonen lokal tid mötte en meteor i tisdags sitt öde som ett ögonblicks bloss i jordens atmosfär, på drygt 20 000 meters höjd ovanför Kittanning, Pennsylvania, USA. Fallet fångades på film av en av Nasas "fireball-kameror", en kamera som ser ut som en liten tunna med en glaskula ovanpå.

Meteoren vägde cirka 230 kg, var cirka 60 cm i diameter och färdades när den äntrade jordens atmosfär i en hastighet av 72 420 km i timmen. Explosionen när den förintades över Pennsylvania var ljusare än fullmånen.

"Besökaren från himlavalvet hade en omloppsbana som nådde ut ända ut till asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Den hade rest väldigt långt för att till sluta möta ett explosivt öde i Pennsylvanias tidiga morgonhimmel", skrev Nasa i sin uppdatering på Facebooksidan Nasa Meteor Watch.

Se meteoritens fall här:

Inte nog med att Nasa fångade meteoriten på film – man räknade sig dessutom raskt fram till hur dess bana sett ut ända sedan oktober 2014. I en mycket snabbspolad version av meteoritens sista halvår på glid får vi följa den resa runt solen, för att sedan dras ned mot jorden.

Se banan här:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Länktips