Meteorologen Johan Wiksten anser att september har blivit en sommarmånad i södra Sverige.
Meteorologen Johan Wiksten anser att september har blivit en sommarmånad i södra Sverige.

Tänker du på höst när du hör september? Tänk om. Det senaste decenniet kan september närmast beskrivas som en sommarmånad. Åtminstone i södra Sverige.

September har länge räknats som en höstmånad. Men nio av de senaste 13 åren har månaden varit klart varmare och torrare än normalt med högsommartemperaturer i Götaland. Därför borde september snarare beskrivas som en sommarmånad i södra Sverige, enligt meteorologen Johan Wiksten.

LÄS MER: Det här innehåller glassarna egentligen

– Vi har en meteorologisk definition för när hösten inträffar. Då ska medeltemperaturen för hela dygnet vara under tio plusgrader i fem dagar i rad. I Götaland och sydligaste Svealand har det under 2000-talet varit vanligare att hösten har inträffat meteorologiskt först i oktober, per definition har september alltså varit en sommarmånad, säger han.

För den som har möjlighet kan det med andra ord vara en idé att spara semesterdagar till september.

– Det är så klart upp till var och en och det är ju många faktorer som styr. Men de senaste åren har faktiskt andra halvan av augusti och början av september bjudit på det varmaste och bästa vädret. Har man möjlighet kan det vara en tanke att spara semester till dess, säger Johan Wiksten.

LÄS MER: Så ska du agera om du ser en hund i en varm bil

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset