Ta med dig en jacka och fäll upp paraplyet – regnskurar väntar i hela landet.
Ta med dig en jacka och fäll upp paraplyet – regnskurar väntar i hela landet.

Efter kanonvädret förra helgen hoppas de flesta på en favorit i repris, men tyvärr. Klassiskt vårväder väntar, enligt meteorologen Martin Hedberg.

Sommaren kom plötsligt och försvann lika fort. Nu kryper svalare dagar in och vi kan förvänta oss ett klassiskt vårväder.

– Det är ju lite svalare nu. Det kom ju en liten puff där med riktigt varm luft. Nu är det “bara” runt tio grader, vilket är ganska normalt så här års, säger Martin Hedberg.

LÄS MER: 6 drycker för olika väder

I helgen kan hela landet vänta sig växlande molnighet och några regnskurar. Martin Hedberg påpekar att vi nu är inne i en period där det kan vara fint på morgonen och så mulnar det på framåt lunch och så blir det någon regnskur.

– Det blir lokala regnskurar. På de allra flesta platserna är det inte regn, utan det brukar vara runt 20 procent av ytan där det regnar och befinner du dig där så blir du ju blöt. Om du lyckas tajma det, säger Martin Hedberg.  

LÄS MER: Fem sätt att fira Valborg på i Stockholm

När det gäller Valborg som är precis runt hörnet kan stora delar av Sverige vänta sig ett uppehåll. Som det ser ut i dag är det ett högtryck som täcker stora delar av norra Skandinavien.

– Det betyder att vi får ganska lite molnighet och att det blir svalt på kvällen. Sen ser det ut att det blir regn i Skåne, Blekinge och Halland. Resten av landet får mestadels klart väder och till större delen uppehåll, säger Martin Hedberg.

LÄS MER: Därför firar vi Valborg och första maj

– Jag vill flagga för att det ser ut att kunna bli rätt så blåsigt. Det kanske man ska tänka på när man tänder en majbrasa. Om brandrisken är stor så är det inte bra om det blåser. Ansvarar man för majbrasan så får man hålla koll på väderprognosen, säger Martin Hedberg.

 

Så blir vädret i helgen:

Stockholm: Det blir runt 12 till 13 grader under lördag och söndag som sjunker till åtta eller tio grader på kvällen. Ska du sitta ute så ta med dig en jacka. För det blir inte riktigt repris på förra veckan. Både på lördag och söndag så har vi en regnskur som sveper förbi. Det finns en större chans för regn i Stockholm än i Göteborg, vilket säkert många tycker är rättvist.

 

Göteborg: Det blir runt 12 grader på både lördag och söndag och en del sol. Det blir heller inte så blåsigt. Man kan förvänta sig lika mycket sol som regn. På Västkusten kan man nog njuta av lite solsken och temperaturen kan stiga upp till 14 grader. Hittar du en södervägg där så kan du nog känna att våren faktiskt är här.

 

Malmö: Det runt fem till sex plusgrader i södra Sverige under morgonen, vilket sedan stiger upp mot 10 till 15 grader under eftermiddagen. Det blir växlande molnighet med någon regnskur. Under Valborg kan man vänta sig regn.  

Martin Hedberg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om valborg Väder