Pär Holmgren om värmen: Sällan jag drabbas av "klimatångest".
Pär Holmgren om värmen: Sällan jag drabbas av "klimatångest".

Den tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren är orolig över den senaste tidens värmerekord. Nu pekar prognoserna på 50 grader i Portugal. "Det kommer vara människor som dör", säger han till Metro.

Värmerekorden fortsätter att breda ut sig över världen. Nu visar prognoser att Portugal kan få upp mot 50 grader i helgen – tre dagar i rad.

Enligt Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar och tidigare meteorolog på SVT, kommer detta att få oerhörda konsekvenser.

– Om människor i Sverige tycker att det är jobbigt med 35 grader kan man förstå hur sydeuropéer upplever det när det är 50 grader. Det kommer vara människor som dör. Det kommer att vara kaos och avbrott i samhällsfunktionerna, säger han till Metro.

”Människor kommer lida svårt”

Än så länge är detta bara en prognos, påpekar Holmgren, men om det skulle bli 50 grader är det nytt europeiskt rekord.

– Det europeiska rekordet är 48 grader. Så blir det 50 grader blir det dels nytt europeiskt rekord, men även med väldigt stor marginal. Rekord av det slaget brukar ofta slås med någon tiondel, fortsätter han.

LÄS MER: Värmerekord runt om i världen: ”Risk att människor dör”

Det är prognoser från vädertjänsten Severe Weather Europe som Pär Holmgren hänvisar till, vilket han först skrev på Twitter.

– Om det inte blir 50 grader, så kommer det åtminstone att bli över 45 grader tre dagar i sträck. Vad det kommer att leda till går inte att förutspå, men människor kommer att lida svårt. Bland annat kan sjukhusen bli helt överbelastade.

Vad beror detta på?

– Det är en kombination av flera saker. Den grundläggande orsaken är att det i slutet av juli, början av augusti är som varmast på norra halvklotet. Sedan transporteras just nu varm luft hit från Afrika. Men utöver får vi nu, på grund av den globala uppvärmningen, lite varmare hela tiden. Vi vet att just värmeböljor blir extra varma nu förtiden. Det är ett av de största hoten mot vårt samhälle.

LÄS MER: Polisens vädjan i extremhettan: Titta till gamla och barn

”Borde skapa krigsrubriker”

I ett tidigare inlägg på Twitter har Pär Holmgren beskrivit värmerekorden som: ”Det är som om någon skulle hoppa 3 meter i höjdhopp”, något som Expressen var först med att rapportera.

”Vissa värmerekord som slås nu är så märkliga att de borde skapa krigsrubriker”, skriver han i inlägget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om värmebölja