Martin Hedberg menar att vintern kan bli kallare än vanligt i landets södra delar, och mildare än vanligt i norr.
Martin Hedberg menar att vintern kan bli kallare än vanligt i landets södra delar, och mildare än vanligt i norr.

Mildare än vanligt i norr, men potentiell vargavinter i söder. Så här tror meteorologen Martin Hedberg att vintern blir.

Vintern kryper sakta men säkert ner över Sverige norrifrån, och snart befinner sig större delen av landet i en så kallad metereologisk vinter. Det vill säga när dygnsmedeltemperaturen i ett område har legat under noll grader fem dygn på raken.

I norra Sverige har det redan varit vinter sedan i mitten på oktober och i skrivande stund har den meteorologiska vintern tagit sig ända ner till Dalarna. Landets södra delar får däremot med största sannolikhet vänta till någon gång i december eller hela vägen fram till början av nästa år innan den ”riktiga” vintern är ett faktum.

– Tittar man på väderstatistik sett över tid kan vi till exempel se att Stockholm normalt får vinter i början av december, medan vintern inte anländer på riktigt förrän i början av januari i Göteborg och i Malmö, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

LÄS MER: Vinter, höst och sommar – på samma gång

Den långsiktiga prognosen över landet från december till februari avslöjar att ovanligt kallt väder i söder är att vänta, medan det tvärtom förväntas bli något mildare än vanligt i norr.

Ett högtryck över norra och nordöstra Europa kommer att hålla lågtrycken från Atlanten borta från Skandinavien under längre perioder. Det resulterar i lägre temperaturer i Svealand och Götaland.

Hoppfulla prognoser för den som längtar efter isbeklädda sjöar, med andra ord. Däremot får den som längtar efter en vit vinter vänta på ytterligare prognoser.

– Man kan få en övergripande bild av temperatur över tid, men det går inte att bedöma exakt när och var nederbörd kommer, tyvärr, säger Martin Hedberg och fortsätter:

– Och så är det viktigt att påpeka att prognosen som gäller den kommande vintern är beräknad på ett medelvärde från december till februari. Med andra ord kan december bli varmare än normalt och helt utan snö, medan januari och februari blir kallare.

För tidigt att sia om en vit jul redan nu med andra ord?

– Ja tyvärr är det så. Men jag tycker att man ska hoppas!

LÄS MER: SMHI: Varning för ishalka efter regnig natt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder