Efter värmen drar nu stormbyar med regn in över Sverige.
Efter värmen drar nu stormbyar med regn in över Sverige.

Den extrema sommarvärmen ser ut att släppa taget om Sverige för den här gången. I stället blåser det upp rejält på flera håll. "Det gäller att hålla koll så studsmattan inte flyger bort", säger meteorologen Martin Hedberg.

Efter värmen drar nu vindbyar med regn in över Sverige. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar på västkusten under fredagen. Vindbyar på uppemot 24 sekundmeter är att vänta, vilket kan skapa problem, menar Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

– När den här typen av vindbyar drar in under sommaren finns det en risk att folk inte är beredda på det, eftersom det i normala fall hör hösten till, säger han.

LÄS MER: Här är tågsträckorna som stängs av i extremvärmen

Den med fritidsbåt bör titta en extra gång på väderrapporten innan man ger sig ut på sjön, och det gäller att hålla koll på sina saker, menar Hedberg.

– Utemöbler, parasoll, studsmattor och annat riskerar att ta luft när det blåser över 20 sekundmeter. Vardagen är liksom inte riktigt arrangerad för den här typen av väder under sommaren, vilket kan skapa problem när saker börjar flyga omkring, säger han.

Manar till försiktighet i fjällen

Vindbyarna kommer under fredagskvällen och natten mot lördagen att leta sig vidare norrut längs gränsen mot Norge och ut över Sveriges norra delar. Den som tänkt fjällvandra bör därför tänka till innan färd, menar Hedberg.

– Det kommer att vara besvärligt väder från Dalarna upp till Lappland. På Kalfjället väntas storm och kraftiga regn, så den som tänkt vandra bör fundera på om det inte är bättre att ge sig ned på lägre terräng, säger Hedberg.

LÄS MER: Megavärmen: Juli månad den varmaste på 260 år

Under helgen kommer ovädret att passera Sverige norrut, och i stället övergår vädret i stort i ett mer ”normalt” sommarväder än vad vi vant oss vid under sommaren. Omväxlande väder med temperaturer på 18-22 grader är att vänta i Götaland.

Varmt väder nästa vecka

Än är sommaren dock inte över. Redan nästa vecka kan det bli uppemot 25 grader på flera håll i Götaland och delar av Svealand.

– Det är fortfarande ordentlig sommar, säger Martin Hedberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder storm SMHI