Disig dimma och slask kommer att vara vanliga syner i stora delar av södra Sverige i veckan när temperaturerna blir mildare.
Disig dimma och slask kommer att vara vanliga syner i stora delar av södra Sverige i veckan när temperaturerna blir mildare.

Grattis norrlänningar, ni får fortsatt vinter. Men för andra halvan av landet kommer tråkiga nyheter: snön kommer att försvinna. Orsaken går att hämta i de mildare temperaturer och blötsnö på gränsen till regn som kommer i veckan.

Vintern håller i sig, men bara i Norrland. Veckans prognos kommer i och för sig innebära att det inte är lika många minusgrader som tidigare, men snön kommer att ligga kvar i norr. 

Övriga landet, Götaland och Svealand, får räkna med mildare temperaturer. Och nederbörd av blötsnö och regn. 

► LÄS MER: Töväder gynnar skridskolopp

– Det är lite tråkigt, det betyder att den snö som finns i södra Sverige kommer att töa bort. Den gör det eftersom det kommer plusgrader, det blåser och passerar regnområden. Detta gäller framförallt i Götaland och även delar av Svealand, säger Martin Hedberg, meteorolog vid Vädercentralen till Metro.  

Den över tre veckor långa perioden med ordentlig kalla temperaturer avbröts i helgen med töväder som följd. 

– För Stockholms del kommer det ligga kring noll grader fram till på söndag. Söderöver är det lite varmare när vi har noll i Stockholm är det runt fem plus i södra Sverige och nästan tio grader i Skåne fram till onsdag. Från Dalarna och norrut är det temperaturer som landar på någonting under nollgradigt.

► LÄS MER: Nej, kylan upplevs inte kallare i Stockholm än i Kiruna

Och de mildare temperaturerna kommer hålla i sig till veckan med en topp på onsdag då det blir mildväder i större delen av landet.  

Men i den övre halvan av landet, det vill säga allt norr om Dalälven, kommer vintern att hålla ett fast grepp: 

– Under tisdagen så kommer ett snöfallsområde och tio minusgrader och snö i Norrland, säger Martin Hedberg. 

Framåt nästa vecka pekar prognosen på något kallare temperaturer över hela landet igen. 

–Två veckor framöver tvekar vintern. Det kommer fortfarande vara vinter i Norrland, men i södra Sverige kommer det inte vara en lika tydlig vinter som det har varit de senaste veckorna.

► LÄS MER: Därför kan vi inte veta om det blir en svinkall vinter 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder