Det är fortsatt varmt i hela Sverige.
Det är fortsatt varmt i hela Sverige.

Att majvädret har varit extraordinärt är det nog ingen som undgått. Det ser ut som att värmen fortsätter in i juni. På flera platser i Sverige kan det bli 30 grader under helgen.

Enligt Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen, har det under maj bara kommit normal nederbördsmängd på två platser i Sverige, i Jämtlands- och Lapplandsfjällen. I övriga Sverige har det bara kommit 5 procent av den normala nederbördsmängden.

– På vissa platser i Sverige har det inte kommit något regn under hela maj. Till exempel östra Småland och Gotland har inte haft någon nederbörd alls. Det kom en skur den 3 maj i Stockholm, den enda under maj, säger han.  

LÄS MER: Värmeböljan oroar bönder: ”Regnar det inte snart kan det gå illa”

Som många kanske har anat beror det extrema vädret på klimatförändringar, menar Hedberg. Jetströmmen har legat likadant under hela maj som en följd av minskad is på nordpoolen. Detta har gjort att alla lågtryck har hamnat norr om norden.

– Det är egentligen tur att det har kommit nu. Det har i snitt varit fem till tio grader varmare än normalt under maj. Hade det här hänt i juli hade det blivit 40-45 grader. Det är kanske läge att ta tag i klimatförändringarna innan det blir ännu värre, säger han.

De som vill glömma sin klimatångest ett tag och ha en trevlig helg i sommarvädret har i alla fall tur. Det blir mellan 25 och 30 grader i från Dalarna och söderut. Norr om Dalarna blir det mellan 20 och 25 grader.

Stor risk för skogsbränder i Sverige: ”Liten gnista kan antända”

Vädret i helgen:

Stockholm: Soligt, vindstilla och varm på både lördag och söndag med temperaturer på drygt 25 grader.

Göteborg: Sol och uppemot 30 grader både lördag och söndag.

Malmö: 25 grader på lördag och 30 grader på söndag. Soligt även här.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder