"Det finns förstås en debatt att föra här, i synnerhet efter Uppdrag gransknings omtalade program, men det är inte rättvist att vifta bort mängden och mångfalden vittnesmål. Nästan alla utan namn."

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Metoo är det viktigaste som hänt mig tror jag. Så många man hittat och så mycket mindre ensamt det blivit.”

Så skriver hon, personen bakom Instagram-kontot @prostituerad_less, som med kristallklart språk berättar om sina erfarenheter av prostitution. Hon driver ett av de konton som började synas i samband med uppropet #intedinhora, en del av #metoo.

Kvinnorna bakom kontona sprider kunskap om prostitution i Sverige. De berättar vad som saknas i samhällets omhändertagande och om hur vården brister. De skildrar tvångets och våldets många skepnader. Vägarna in, och vägarna ut.

Många följare svarar att de inte hade en aning om hur verkligheten i prostitution kan se ut. En del är inte ens medvetna om att det existerar i vardagens Sverige. Men för henne är varje hållplats i staden kopplad till en sexträff som hon vill glömma.

Dessa Instagram-konton bidrar med fler röster och nyanser i debatten om sexhandel, som under lång tid ofta har fokuserat på antingen trafficking eller på kritik mot den svenska sexköpslagen.

LÄS MER: Nisse Edwall: Tack lilla farmor

Men sommaren 2018 är det förstås inte detta som är i fokus, utan mediefrågor. På ett navelskådande sätt görs #metoo synonymt med bristande pressetik. Det finns förstås en debatt att föra här, i synnerhet efter Uppdrag gransknings omtalade program, men det är inte rättvist att vifta bort mängden och mångfalden vittnesmål. Nästan alla utan namn.

För jag minns bland annat er, alla ni som skrev under #allavi, kvinnor från hela landet och alla delar av samhället som berättade om hur människor svikit er så fruktansvärt, som gjort er så illa som barn, tonåringar och vuxna. Jag minns hur vi möttes, lyssnade och gjorde vårt bästa för att ta emot varandras erfarenheter. Tystnaden som bröts, ensamheten som krympte.

Och på Instagram skriver hon: ”Jag tänker dricka upp o stirra tillbaka. Jag tänker inte flytta på mig. Jag vill helt enkelt inte. Det här är min stad. Och du torsk som sitter mittemot o försöker komma ihåg vem jag är – när du fattat det är jag redan hemma i trygghet. Först tänker jag dricka upp i lugn o ro. Och jag har makten över dig nu. Glöm inte det.”

Glöm inte det.

Agnes Arpi

Plus. Det har kommit till min kännedom att det finns ett hobbithus. Som är ett hotell. Med ”second breakfast”.

Minus. Sommarångest. Så mycket carpe diem att hinna med. Njut nu! Njuuuut.

”Jag har fått syn på något som jag tycker är fruktansvärt” – möt Agnes Arpi

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset