Hösten 2017 sade hundratusentals svenska kvinnor ifrån.
Hösten 2017 sade hundratusentals svenska kvinnor ifrån.

I höstas röt hundratusentals kvinnor ifrån mot mäns övergrepp, trakasserier och diskriminering på svenska arbetsplatser. Men vad hände sedan? Så här har metoo-uppropen påverkat några av de utpekade branscherna.

Teaterscenerna

Efter att skådespelerskornas upprop #tystnadtagning skakat film- och teatervärlden i grundvalarna tillsatte Teaterförbundet och Svensk scenkonst en kommission som ska presentera förslag på åtgärder i april. Samtidigt har enskilda arbetsgivare gjort en rad insatser. Exempelvis erbjuder Dramaten en anonym stödlinje, psykologhjälp och extern juridisk rådgivare vid behov samt säger sig ha nolltolerans mot alla slags trakasserier i dag.

LÄS MER:  Metoo: Här är uppropen att hålla koll på

Skolan

Sedan i höstas har Skolverket satt press på skolorna att ta sitt ansvar för att förebygga och åtgärda kränkningar, bland annat genom stöd i sex- och samlevnadsundervisningen och genom material som främjar likabehandling.

Lärarförbundet har bland annat startat en mejladress och telefonnummer dit medlemmar som blivit utsatta kan vända sig. Fackförbundet har även satsat på stödmaterial till ombud och lärare och man ser över hur arbetsmiljölagar bättre ska tillämpas i framtiden.

LÄS MER: Kartläggning: Så jämställd är den svenska riksdagen

Byggarbetsplatserna

Efter krav från regeringen pågår en intensiv diskussion om hur mansdominans och machokultur på Sveriges byggen ska brytas, enligt Håkan Lind, kommunikationschef på Sveriges byggindustrier.

– Jag tror att diskussionen i sig har betydelse för att medvetandegöra alla om vad det är som behöver ändras, säger han.

Samtidigt är mer konkreta initiativ på väg, som en ny sorts byggbod där både män och kvinnor kan klä om och duscha i avskildhet.

Försvaret

Försvarsmakten säger sig ha genomfört en rad åtgärder med anledning av uppropet i höstas. Bland annat kan anställda nu göra anmälningar via en ny telefonlinje och chefer har informerats om nolltolerans mot sexuella trakasserier och om hur de kan stödja medarbetare som blivit utsatta.

En pågående utredning ska utvärdera hur åtgärderna fungerat. Om kampanjen har lett till fler anmälningar är för tidigt att svara på, uppger man.

LÄS MER: Tre generationer av kvinnor: Så jämställt är Sverige

Idrotten

Riksidrottsförbundet har tagit flera initiativ för att öka jämställdheten och utmana mansnormer i idrottsrörelsen. Bland annat utbildar man tillsammans med organisationen Locker Room Talk unga personer till att prata om machokultur med pojkar i flera av förbundets distrikt. Sofia B Karlsson, som är utbildningsansvarig, märker att intresset för frågorna har ökat.

– I samtal med ledare och andra som vi träffar har det gått från att man frågar varför man ska jobba med det här till hur, säger hon.

LÄS MER: Debatt: 7 saker du kan göra på internationella kvinnodagen i stället för att säga ”grattis” till kvinnor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset