Inlägget fick nytt uppsving då den egyptisk-amerikanska feministen och journalisten Mona Eltahawy anslöt sig till skaran i ett twitter-inlägg.
Inlägget fick nytt uppsving då den egyptisk-amerikanska feministen och journalisten Mona Eltahawy anslöt sig till skaran i ett twitter-inlägg.

Höstens #Metoo-upprop startade i Hollywood – men har nu spridit sig också till den muslimska världen. Under hashtaggen #MosqueMeToo vittnar muslimska kvinnor om sexuella trakasserier även under de mest heliga högtider.

På sociala medier sprids hashtaggen #MosqueMeToo där muslimska kvinnor vittnar om sexuella trakasserier i samband med olika religösa högtider. Något som BBC, tillsammans med flera andra internationella medier, rapporterat om.

Enligt den amerikanska tidskriften Time var det när en pakistansk kvinna skrev ett Facebook-inlägg om sina erfarenheter av sexuella trakasserier under Hajj, den årliga pilgrimsvandringen till Mecka, som allting startade. Inlägget raderades – men hann ändå få tillräckligt med spridning för att uppmuntra andra muslimska kvinnor till att dela med sig av liknande händelser.

LÄS MER: Skrev om våldtäkt under #metoo-uppropet – nu döms kvinnan för förtal

Inlägget fick nytt uppsving då den egyptisk-amerikanska feministen och journalisten Mona Eltahawy anslöt sig till skaran i ett twitter-inlägg under hashtaggen #MosqueMeToo, som på bara ett dygn kom att delats upp till 2 000 gånger.

 

– Det var uppslukande att se andra muslimska kvinnor tala ut och säga ”MeToo” om något så tabu. Deras erfarenheter påminde tyvärr om mina egna. 1982, då jag var 15 år, blev jag sexuellt trakasserad två gånger medan jag och min familj deltog i Hajj, skriver Mona Eltahawy på The Washington Post.

LÄS MER: Cissi Wallin: Me too. Jag också.

Enligt vittnesmålen ska många av kvinnorna blivit trakasserade även under de mest heliga högtider – och det trots att de burit kläder som täckt deras kroppar helt och hållet. Men alla stödjer inte uppropet. Enligt BBC har Mona Eltahawy kritiserats för att ha tagit upp ämnet i sociala medier.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om metoo