Till vänster i bild syns det misstänkta vapnet som "Brenton Tarrant" ska ha använt. Den svenska ledaren, till höger i bild, figurerar på flera bilder tillsammans med grundaren Kyle Chapman, till vänster i bild. Här efter en demonstration i Nya Zeeland.
Till vänster i bild syns det misstänkta vapnet som "Brenton Tarrant" ska ha använt. Den svenska ledaren, till höger i bild, figurerar på flera bilder tillsammans med grundaren Kyle Chapman, till vänster i bild. Här efter en demonstration i Nya Zeeland.

Staden Christchurch i Nya Zeeland har en historia med flera nazistiska rörelser. Nu kan Metro berätta att ledaren för en av dem – ”The Right Wing Resistance” – fram till 2017 var svensk man i 50-årsåldern.

Den misstänkta gärningsmannen, känd som ”Brenton Tarrant”, kan ha agerat ensam. Men enligt den brittiska antirasist-organisationen Hope not hate var han knappast ”en ensamvarg”. Det var en högerextrem attack, utförd av en aktivist med kopplingar till ett globalt nätverk av högerextremism, skriver sajten.

LÄS MER: Därför ska du inte sprida videon från terrordådet i Nya Zeeland

Enligt Tarrants manifest ska syftet med attacken i Christchurch bland annat ha varit att minska invandringen i europeiska länder – en ståndpunkt som känns igen från vit makt-miljön i Nya Zeeland.

Det är inte känt om Tarrant haft någon direkt koppling till en specifik organisation. Men rörelsen Right Wing Resistance – med centrum i just Christchurch – och dess grundare Kyle Chapman har beskrivit sitt arbete ”emot massinvandring och utspädning av vår europeiska kultur och stolthet”.

LÄS MER: Experten om terrordådet i Nya Zeeland: Kan inspirera extremhögern i Sverige

Svensk ledde rörelsen

RWR i Christchurch har under flera års tid drivit frågan om att ”återuppliva vit stolthet” och nu kan Metro berätta att en svensk man i 50-årsåldern varit ledare för rörelsen.

I ett inlägg från 2017 på ett nazistiskt forum skriver den svenske mannen bland annat:

”Jag var i Nya Zeeland 2013 där jag träffade de flesta av Nya Zeelands RWR-medlemmar. Kyle Chapman lämnade över ledarskapet till mig för ungefär två år sedan. Jag blev världsledare för RWR”.

Tillsammans med sina anhängare har rörelsen turnerat i flera länder och demonstrerat. Efter ett besök i Storbritannien beskrev en anti-rasistisk sajt rörelsen som ”en hel Facebook-sida av tangentbordskrigare som sitter i sina sovrum i full nazistisk uniform som njuter av tanken om ett raskrig”.

LÄS MER: Terrorattacken i Nya Zeeland – det här vet vi

Nekades inresa till Nya Zeeland

I ett annat inlägg på forumet från 2017 berättar svensken själv att han valt att avsluta sitt ledarskap i rörelsen för att gå över till en annan nordisk organisation.

I inlägget skriver mannen bland annat att ”jag jobbade riktigt hårt för att bygga upp RWR”, ”Jag lyckades få 18 länder att involvera sig i RWR”.

Det är oklart hur många anhängare rörelsen har i dag.

Mannen beskriver också att han reste till Nya Zeeland för att ta avsked av rörelsen där, men att han blev stoppad av gränskontrollanter som sa att han inte längre var välkommen i landet. ”Hon sa att mina politiska åsikter var felaktiga”, ”jag fick handfängsel och sattes i fängelse i en dag innan jag blev deporterad tillbaka till Sverige”, skriver svensken på forumet.

Det finns i dagsläget inget som tyder på att ”Brenton Tarrant” känner svensken eller om han haft något samröre med någon av de nazistiska grupperna i Christchurch.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset