Som ett av ett antal utvalda medieföretag sände Metro video live på Facebook under torsdagen. På engelska livesände Metro globalt och genomförde en Viralgranskning för publiken.

Under torsdagen genomförde Facebook sin stora livesatsning #24Live, där utvalda medieföretag och sände video live inför en global publik. Ett av de mediehusen var Metro, som deltog i satsningen som det enda svenska mediet.

I livesänd tv visade Metro upp sitt projekt Viralgranskaren, och genomförde en Viralgranskning live där myten om att hiv spridits i bananer bemöttes. 

► LÄS MER: Nej, hiv kan inte spridas i apelsiner
 

Viralgranskningen utgick från ett Facebookinlägg som delats 60 000 gånger och som påstår att att hiv hittats i bananer.

Redan i mars 2015 kunde Viralgranskaren dementera påståenden om att hiv skulle ha spridits i apelsiner. Det är nämligen i princip omöjligt för hiv att spridas genom mat. Hiv lever inte länge utanför kroppen, och även om födan innehöll rester av hiv-smittat blod eller sperma skulle viruset ha dött av syre, värme eller matsyra. Det står tydligt på amerikanska smittskyddsinstitutets webbsida.

– Det är helt omöjligt för hiv att smitta på det sättet. Hiv-viruset dör väldigt lätt, så det finns ingen risk alls, sa Anna Mia Ekström, infektionsläkare och hiv-forskare vid Karolinska institutet då till Viralgranskaren.

Andra medieföretag som medverkade i #24live var bland annat BBC, La Repubblica och Die Zeit. 

Alla livesändningar från #24live kan du se här. 
 

► LÄS MER: Nej, de här bananerna har inte injicerats med hiv

Busting the viral hoax HIV Bananas for #24Live

Posted by Metro Sverige on Thursday, April 7, 2016
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset