Tycker du också att debatten kring Nato känns snårig och tradig? Metro har malt ner den till dess absolut mest lättsmälta form och förklarar den för dig som om du vore fem.

Det var en gång en klubb som hette Nato.

Nato bildades för länge, länge sen (1949) när Stora Sovjet var jättebråkiga, och då blev en massa länder rädda för att Stora Sovjet skulle bråka med just dem. Så de gick ihop och sa: ”Om Sovjet bråkar med någon av oss så ska vi ALLA bråka tillbaka.”

Ett tag sa de till och med att de skulle släppa jättestora atombomber på Stora Sovjet om de bråkade. Den strategin är känd som ”massive retaliation”.

LÄS MER: Hälften hoppas på hjälp av Nato

Vi spolar fram bandet. Nato har lagt sig i många konflikter runt om i världen och fått fler kompisar. Stora Sovjet finns inte längre. Däremot finns Rysliga Ryssland som har bråkat både i Ukraina och Georgien.

Mitt i det här står veliga Sverige och undrar ”vad ska vi göra?”

”Titta vad Rysliga Ryssland gjorde i Ukraina! Vi måste gå med i Nato så att Ryssland inte vågar bråka med oss” säger en del.

”Men hallå, vi får inte låta oss skrämmas! Sverige ska vara neutrala. Det har ju gått bra hittills, eller hur?” säger de flesta andra.

LÄS MER: Risk för eskalering på Krim efter Rysslands blockering

”Men kolla bara hur bra det gick för Danmark och Norge som var neutrala under Andra världskriget!”

”Lugn nu!” flikar Vladimir Putin i Ryssland in. ”Vi vill inte bråka med er! Men om ni går med i Nato så känns det lite som att ni vill bråka med oss?

”Precis, de vill ju inte ens bråka med oss! Och om de skulle vilja det har vi massa kompisar i EU som kan hjälpa till.”

LÄS MER: Trump och Tyskland i ordkrig om Nato – det här handlar det om

”Fast det är inte säkert att de vill hjälpa till. Och vi är ju så bra kompisar med Natoländerna ändå, vi har jobbat med dem både i Afghanistan och Kosovo, och övat massa med dem. Ryssland ser oss nog som Natomedlemmar ändå, så då kan vi väl lika gärna gå med?”

Bland partierna är det Center-Annie, Moderat-Ulf, KD-Ebba och framför allt Jan-Liberal som vill gå med i Nato. Resten vill inte det.

Och så lär det veliga bråket i Sverige fortsätta ett bra tag till.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset