Spectre har för tillfället ingen heltäckande lösning.
Spectre har för tillfället ingen heltäckande lösning.

Det pratas mycket kring Meltdown och Spectre. De nyupptäckta problemen oroar användare världen över. Men vad innebär de?

Meltdown och Spectre är kort och gott säkerhetshål som finns i Intel-, AMD- och ARM-processorer, i moderna datorer och mobiler, skriver New York Times.

Säkerhetsbristerna innebär att en hackare, under vissa omständigheter, kan läsa data som annars ska vara skyddad. Angriparen kan dock inte skriva in ny data, det vill säga, stoppa in en skadlig kod i systemet.

LÄS MER: Stor ökning av Microsoft-bedrägerier – polisen varnar

Meltdown är kortsiktigt det allvarligaste av de två, eftersom den är enklast att utnyttja. Meltdown finns i alla Intel-processorer från det senaste decenniet, så risken att din dator eller är drabbad är stor. En hackare skulle kunna hyra ett utrymme i en molntjänst och genom det kunna få lösenord och liknande från andra kunder.

Spectre är svårare för en angripare att komma åt, men lyckas angriparen är sårbarheten mer kritisk. Detta eftersom det är betydligt mer komplex att åtgärda. Det gäller också äldre system som inte längre har någon form av support.

LÄS MER: Ny Mac-bugg: Så kan din dator tas över – och så skyddar du dig

Det spelar ingen roll vilket operativsystem du har, då säkerhetshålen finns direkt i hårdvaran. Vissa delar går att avhjälpa genom att uppdatera mjukvaran, men andra kräver med största sannolikhet en ny generation av hårdvara –för Meltdown finns det uppdateringar för Windows, Mac os och Linux. Men för fullständigt skydd krävs det att hårdvarans firmware uppdateras, enligt SweClockers.

Spectre har för tillfället ingen heltäckande lösning. Det gäller framför allt Intels processorer, som har drabbats hårdast av säkerhetshålen.

LÄS MER: Rykande Iphone orsakade evakuering

Till den stora frågan. Behöver du vara orolig?

Egentligen inte, menar SweClockers. Säkerhetshålen är stora, men svåra att utnyttja. Bästa tipset är att alltid uppdatera din mjukvara. Det har förvisso dykt upp rapporter om att uppdateringen gör datorer med vissa äldre AMD-chip obrukbara. Uppdateringen ska ha satt en AMD-dator i ett slags katatoniskt tillstånd där den vägrar starta, vilket en talesperson för Microsoft bekräftade för Verge.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset