På nätet sprids det många berättelser om laddare och mobiler som börjat brinna och vi varnas för att lämna de utan uppsikt. Är de så brandfarliga som det verkar? Metro reder ut.

Trots många varningar och väl spridda bilder på brandskadade mobiler så är risken för att din laddare faktiskt ska orsaka en brand väldigt liten. Några enstaka bränder sker varje år, där laddaren är en trolig orsak. Alltså väldigt få om man ser till antalet bränder i Sverige och till hur många laddare som finns. Utöver det finns förstås laddare som börjat brinna utan att räddningstjänsten behövt rycka ut och där är statistiken otillräcklig. Trots få bränder finns det flera anledningar till att vara vaksam när du laddar din mobil, enligt Mikael Carlsson på Elsäkerhetsverket.

Därför kan mobilladdarna utgöra en brandrisk

  • Vi har med oss laddarna överallt, de slits och utsätts för fukt.
  • Privatimporterade och billiga elprodukter har ökat.
  • Laddarna är lätta att tillverka men svåra att göra säkra.
  • Det finns alltid måndagsexemplar.

LÄS MER: Metro förklarar: Är det verkligen så farligt att spola ner skräp i toan?

Ladda inte på natten

Det finns anledning att vara extra vaksam när du laddar din mobil på natten.  I mobilen och laddaren finns det ämnen som gör att röken blir väldigt giftig. Några andetag kan räcka för att du ska bli medvetslös.  Risken för att du aldrig hinner vakna av ett brandalarm finns alltså. I sovrummet finns det mycket som är lättantändligt och man ska aldrig ladda en mobil på ett mjukt underlag som sängen.

Tänk på det här när du laddar din mobil

  • Så till att din laddare är CE-märkt, se upp för falska CE-märkningar.
  • Kasta laddaren om den är skadad eller börjar bli väldigt varm.
  • Ladda under uppsikt och på ytor som inte är brandfarliga.

LÄS MER: Rickard, 9, var på väg till skolan – då började mobilladdaren i ryggsäcken brinna

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mobil