Ät färsk ananas och drick kokosvatten i Rio.
Ät färsk ananas och drick kokosvatten i Rio.

Svårt att välja mellan semester på asfalt eller en vecka med het sand mellan tårna? Metro vet hur du får det bästa av två världar. Här är guiden till världens fem bästa städer vid havet.

Getty Images

Ät på Gloria Estefanis restaurang i Miami.

Getty Images

Räkna sandkornen vid Jumeirah Beach Hotell i Dubai.

Getty Images

Slå ner parasollet på Barceloneta.

Getty Images

Vindsurfa och gå på beach party i Tel Aviv.

Rio de Janeiro, Brasilien
Rio är världens exporthuvudstad nummer ett när det kommer till långbenta supermodeller à la Gisele. Stränderna Copacabana och Ipanema fullkomligt kryllar av livs levande Barbies och Ken vars kroppsdelar tävlar om att trotsa tyngdlagen.   Anslut dig till soldyrkarna på dagen, på natten slipar du dina samba skills på Carioca de Gema eller kollar fotboll på Maracaña Stadium. Sugen på att tona rumpan brazilian style? Klättra upp för Corcovado Mountain och ta en närmare titt på Jesusstatyn som dominerar Rios skyline. För en 360–gradig utsikt över staden, hoppa på linbanan upp till Sugar Loaf Mountain.
Ät och drick:
Ananasbitar och färskt kokosvatten
Ha på dig:
Havaianas, minimala badkläder och stråhatt.

Miami, Florida, USA
Folk åker till Miami med ett enda mål i sikte: att ha kul på mesta möjliga extravaganta vis. Glittrande vita stränder och ett ångande nattliv gör glamouren lättillgänglig. Shoppa på Collins Avenue och spana in konstnärer på väg upp i art-decokvarteren. Eftermiddagen spenderas med fördel med vindsurfing, jet ski-åkning eller snorkling på South Beach. Miami är känt för sin kubanska mat: hugg ett bord på Larios on the Beach  på kvällen för mintmojitos och fläsktamales. Restaurangen, som ägs av Gloria Estefani, är ett perfekt ställe att starta kvällen på.
Ät och drick:
Friterad matbanan och en bantido, en tropisk fruktdrink med mango, guanabana och mamey.
Ha på dig: skandallöst korta shorts.

Dubai, Förenade Arabemiraten
Shopping är skattefritt i Dubai och superstora shoppingcenter är huvudattraktionen. Bunkra upp på lyxvaror och andra nödvändigheter på Deira City Centre med både Burberry, Zara och Gap bland butikerna. Besök Jumeirahmoskén, som är öppen för icke-muslimer, och shoppa sidensaris och pashminasjalar på textilsouken i slutet av Hindi Lane. Bästa privatstranden finns på Jumeirah Beach Hotel. Här kan du också ta lektioner på dykcentret National Geopgraphic. Boka ett bord på Buddah Bar  i Dubais marina, perfekt för sushimiddag som sköljs ner med sake.
Ät och drick:
Baklava och limonad
Ha på dig: I Dubai kan det bli extremt varmt, men anständighet är viktigt så se till att täcka dig. Maxiklänning för kvinnor, löst sittande shorts och skjorta för män.

Barcelona, Spanien
Bästa havsutsikten finns vid Gaudis kalejdoskop i knäppa Park Güell. I stan kan du shoppa upp dig på picknick-måsten på La Boqueria Market, en mathimmel granne med Ramblasavenyn. Den här högljudda, färgglada och muntra marknaden svämmar över av färsk mat. Kullar av äpplen, avokados och andra nyttigheter trängs i stånden blandat med tortillas, ost, kött och färsk fisk. Stranden Barceloneta ligger ungefär 20 minuters promenad från sydligare delen av Ramblas och är det bästa stället att slå ner parasollet för dagen.
Ät: Vad som helst som du köpt på Boqueria Market på vägen till stranden.
Ha på dig: Allt funkar, men klä på dig lite mellan stranden och tapasbaren.

Tel Aviv, Israel
Drygt 80 kilometer från Jerusalem ligger blommande, bohemiska Tel Aviv. På morgonen, köp allt från nötter, frukt och parfym på Carmel Market. Kläm in lite kultur genom ett besök på det eklektiska Bauhaus-centret som fokuserar på arkitektisk kultur och dekor.
Tel Avivs stränder är kända för att vara renast i världen, men de är förmodligen även livligast. Martial arts-lektioner, beach volleyboll och rollerblading är populära aktiviteter i eller bredvid sanden. Stränderna Dolphinarium, Metzizim och Gordon är fina, men om du är på jakt efter något lite lugnare, åk till marinan och tråna över alla glamourösa yachter. Efter mörkrets inbrott, gå till vinbaren Yoezer för ett glas rött och ett gediget utbud av antipasti.
Ät: Bröd och hummus
Ha på dig: Det här är Mellanösterns St Tropez, så packa det nödvändigaste för ett beach party.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset