Vid en sjö i Orsa finnmark i Dalarna tog Bror Johansson vinnarbilden i kategorin "Platser” förra året.
Vid en sjö i Orsa finnmark i Dalarna tog Bror Johansson vinnarbilden i kategorin "Platser” förra året.

Daniel Matsuri Itos vinnarbild i kategorin "Klimat".

Hazel Coonaghs vinnarbild i kategorin "Människor".

Metro Photo Challenge-juryn hoppas på nya rekord i årets upplaga av världens största fototävling. Ditt foto kan synas i 17 länder.

Förra året slog Metro Photo Challenge alla rekord vad gäller antal deltagare, foton och kvalitet. I dag drar 2010 års upplaga, som är den sjunde i ordningen, i gång.
2009 skickades hela 131 000 foton in till världens största tävling för amatörfotografer – och i år tror arrangörerna på nytt rekord igen.
– Förra året gjorde juryn ett enormt jobb med att gå igenom de 26 500 bilder som anmäldes i Sverige – nu ett år senare, är de mer taggade än någonsin, säger Kia Agerhem, projektledare för Photo Challenge i Sverige.

En av förra årets vinnare både i Sverige och globalt var Bror Johansson från Avesta. Med sin dimmiga morgonbild från Orsa finnmark i Dalarna tog han hem priset i kategorin "Places" och vann därmed en resa.
– Jag valde att åka runt med buss i Ecuador tre veckor, berättar Bror. Det var väldigt spännande och jag fick många tillfällen att fotografera.

Att kunna fånga temat är en viktig del i tävlingen. Det intygar Urban Brådhe, pressfotograf sedan 30 år tillbaka och en av jurymedlemmarna både i Sverige och globalt.
– En bild må vara hur bra som helst, men har den ingen koppling till temat så kommer den inte att vinna, säger Urban.

Juryns tips för att vinna?
– En bra bild ska kännas i magen, säger Brådhe.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset