I morgon har den trettonde säsongen av TV4:s “Let’s dance” premiär, lett av David Hellenius och Tilde De Paula Eby. Metro har tagit pulsen på årets deltagare.

Här är de som ska dansa sig igenom fredagarna i ”Let´s dance”.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Daniel Norberg, 28, komiker

Vad är det bästa med ”Let’s dance”?

– Att lära sig dansa. Jag tycker att det är viktigt att fylla livet med så många roliga saker som möjligt, och att lära sig dansa är en grej som hade varit kul att kunna. Carpe diem, det får bli rubriken.

Du sa tidigare att du imiterar någon som är duktig på att dansa.

– Jag tänkte att om jag imiterar en duktig dansare så blir jag själv duktig på att dansa, men det fungerar inte riktigt har jag märkt. Man måste också träna.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Gunde Svan, 56 år, f.d. skidåkare

I ”I huvudet på Gunde Svan” testade du mängder av idrotter. Hur skiljer sig den här utmaningen från det?

– Då höll jag på och tränade ett halvår innan, så det här är något helt annat. Nu är det bara några veckor och det är tio olika danser. Sen hade jag lite mer fallenhet för vissa av de grejerna, men det här är en helt ny värld.

Vem ser du som den största konkurrenten?

– Claes Malmberg säger jag direkt. Vi har inte sett någon dansa förutom den här repan. Det ska bli spännande att se hur det går första programmet, sedan kan man nog gissa.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Therese Alshammar, 40, f.d. simmare

Vad fick dig att tacka ja till programmet?

– För utmaningens skull. För att det är något nytt och helt främmande. Inför livets nästkommande kapitel kände jag att detta kunde vara en kul grej. Att hitta en fysisk aktivitet och röra sig på nya sätt.

Vad ser du mest fram emot?

– Att se hur duktig jag kan bli, om man kan hitta taktkänslan och rytm. Jag är ganska stel och har ett annat rörelsemönster än vad dansen kräver, så det här är en utmaning för mig.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Claes Malmberg, 56, skådespelare

Vilket dansnummer ni bjöd på precis.

– Jag märkte att det var väldigt tyst efteråt, men det var väl kanske chocken som gjorde det. Stoppa pressarna, skrek ni, han har rört sig!

Varför ville du vara med i programmet?

– Man ska inte ha fördomar här i livet, för det förlorar man själv på i det långa loppet. När det gäller dans har jag förlorat många år i enorm dansframgång, bara på grund av mina egna fördomar om att jag inte kan dansa.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Margaux Dietz, 27, influencer

Varför tackade du ja till programmet?

– Jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan. Det känns jätteroligt att få ha ett heltidsjobb som dansare i sex veckor. Sex veckor till att börja med iallafall, sedan blir det verkligen på allvar.

Vad är dina intryck hittills med det nya livet som dansare?

– Jag trodde jag skulle vara bättre än vad jag är, så det är en liten törn på självförtroendet. Det är det vi jobbar på just nu.

LÄS MER: Margaux Dietz intervjuar partiledare: Vill nå förstagångsväljare

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Nikki Amini, 33, ”Idol”-domare

Varför ”Let’s dance”?

– Jag vet inte, det är en bra fråga. Det är en väldigt unik möjlighet att få lära sig dansa av ett proffs. Men att det sänds live i tv och man blir bedömd… det var det ingen som sa något om!

Nu byter du sida, från jurybåset till att själv bli bedömd. Hur tror du det blir?

– Generellt är jag är ganska bra på att bedöma mig själv, att ge mig själv kritik. Juryns uppdrag är att hjälpa oss deltagare på vägen genom deras kritik. Det är samma sak i min jurysituation.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Gustaf Hammarsten, 50, skådespelare

Finns det likheter mellan dans och skådespeleri?

– Ja det gör det på något sätt. Det här är mer atletiskt, det är atletiskt skådespel kan man säga. Jag kommer att bli en bättre skådespelare av det här tror jag.

Vem tippar du överst på pallen?

– Britt Ekland är på en helt egen nivå, hon är showbiz på riktigt. Alla i år skulle kunna bli bra dansare. Faktiskt. Men Gunde, herregud. Vilken tävlingsmänniska.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Jon Henrik Fjällgren, 30, artist

Du pratade om att du var för stark, påverkar det dansen?

– Innan jag kom hit var jag som ett kylskåp, jag var så himla stel. Nu har jag tränat mindre styrka, så jag slankar till mig redan. Det går fort på mig.

Vilken dans ser du mest fram emot?

– Salsa och bugg. Jag tycker om det.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Britt Ekland, 75, skådespelare

Hur mycket har du dansat tidigare?

– Aldrig. Var ska man dansa? När jag bodde i Sverige hade vi ingenstans att dansa, vi var ju seriösa teaterelever. Vi satt med vårt lådvin och massa stearinljus. Dans var bonnigt, tyckte vi. Sen kom jag ut i världen där alla var hippies som inte ville göra den typen av dans.

Vilken är favoritdansen av de du hittills har provat?

– Den vi gjorde igår. Quick step! Det är fantastiskt kul. Jag har utövat pilates sedan 1974, och Quick step påminner lite om det.

LÄS MER: Här är artisterna som tävlar i TV4:s nya musikprogram

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Viktor Frisk, 22, artist och bloggare

För två veckor sedan var det Mellofinal, förra helgen var det rekord i världens snabbaste turné och nu ”Let´s dance”. Hur orkar du?

– Ja alltså, jag måste fokusera. Det är det enda det handlar om. Sen såklart sova och äta bra. Jag vet inte hur jag pallar, jag har ingen aning. Jag bara går på rutin just nu. Jag hoppas att jag blir lite piggare snart så jag hinner dansa ännu mer.

Hur är det med nervositeten?

– Vidrigt, jag gillar inte att vara nervös. Men jag ska försöka att bara vara lugn och gå in i mig själv. För när man går in i sig själv, det är då man hittar sin inre ro.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Martina Haag, 53, författare

Hur har du lagt upp träningen hittills?

– Jag tränar jättemycket varje dag, men jag har ett knä som gör lite ont så vi får se hur det går. Grejen är att jag gjorde en operation precis innan jag tackade ja till “Let´s dance”. Egentligen ska man ju göra massa rehab, men jag gjorde ”Let’s dance” i stället.

Hur känns nerverna inför premiären?

– Det är lite nervöst, inte så långt kvar nu. Om man gör bort sig på fredag är det inte bara min snälla danspartner som ser det, utan även en hel del tv-tittare. Men det ska bli så kul att få det första programmet avklarat för att veta vad det egentligen går ut på.

”Let´s dance”

Var: TV4
När: Fredagar 20:00 med start i morgon, fredag
Jury: Tony Irving, Ann Wilson och Cecilia Lazar
Programledare: David Hellenius och Tilde de Paula Eby
Tidigare vinnare: Måns Zelmerlöw (2006) Ingemar Stenmark (2015) och Jesper Blomqvist (2017), m.fl.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om TV4 lets dance