Metros reporter Hugo Ewald dricker Joylent till lunch.
Metros reporter Hugo Ewald dricker Joylent till lunch.

Att sluta äta mat och ersätta den med drycken Soylent har blivit populärt i teknologimeckat Silicon valley. Metro har testat drycken som lovar att du aldrig mer behöver äta.

2013 skrev 24-åriga Rob Rhinehart ett blogginlägg med titeln ”How I Stopped Eating Food”. Rob var trött på att behöva handla, laga mat och diska. Han tänkte att det kroppen egentligen behövde inte var mat, utan kemikalierna och grundämnena som finns i maten.

Han tog reda på vilka ämnen kroppen behövde, köpte ingredienserna i sin rena kemiska form och blandade samman allt till en tjock beige vätska. Han kallade det Soylent, som en referens till sci-fi-filmen Soylent green. Efter 30 dagar, där det enda han levde på var blandningen, mådde han fantastiskt, enligt egen utsago. Enligt Rob själv var hans hy bättre, hans hår tjockare och han hade inte längre mjäll.

Blogginlägget spriddes i sociala medier och alla ville ha receptet. Att sluta äta riktigt mat passade perfekt in i Silicon valley-mytologin där futurism och arbetsnarkomani hyllades. Blogginlägget följdes av en crowdfundingkampanj och plötsligt hade Rob Rhinehart ett riktigt företag med förhandsbeställningar värda flera miljoner.

►LÄS MER: Ohälsosam mat – vill inte veta

Idag, två år senare, kan vem som helst beställa Soylent. I alla fall om du bor i USA. Men eftersom receptet är fritt för vem som helst har flera konkurrerande företag i Europa som Queal, Purelent och Joylent startat, och på Internetforum delar entusiaster sina egna recept med namn som ”Mark's swedish Soylent” och ”Owl Chow”

Men är det långsiktigt hållbart att leva på flytande föda i formen av Soylent och dryckens många varianter? Enligt Veronica Öhrvik som är nutritionist på Livsmedelsverket är det tveksamt.

– Först och främst tycker jag att det låter väldigt tråkigt att ersätta mat som är något väldigt trevligt och roligt. Men om man bara ska titta på själva innehållet kan man se att det saknas vissa ämnen om det inte är så att de inte skrivit ut dem, säger hon till Metro.

Veronica Öhrvik menar att det är mycket möjligt att det går att äta på en diet som bara består av Soylent så länge man får i sig alla ämnen kroppen behöver. Hon är dock kritisk till att Soylent innehåller få antioxidanter och få fibrer annat än från havregryn.

– Det som man framför allt inte kan få till i en sådan här dryck där man bara blandar olika ingredienser är samspelet mellan de olika livsmedlen och balansen mellan de olika näringsämnena. Och vi känner inte till de här strukturerna, de går inte att efterlikna. Vi vet att det är nyttigt med grönsaker, men vi vet inte exakt vad det är som är så nyttigt, säger hon.

Risken med Soylent är också att det är möjligt att du överdoserar vissa av näringsämnena kroppen behöver. När det kommer till flera av näringsämnena Soylent innehåller är halterna höga.

– Med vanlig mat finns det ingen risk att man överdoserar olika ämnen. I en av produkterna räckte det med att äta en och en halv portion för att komma upp till övre säkra gränsen för vissa näringsämnen. Sitter du sedan och äter vanlig mat eller tar ett kosttillskott kan du komma över den gränsen.

►LÄS MER: Så såg framtiden ut 1950

Hugo Ewald

Joylent, redo att drickas.

Så kändes det att leva utan vanlig mat

Ungefär en vecka efter min beställning fick jag hämta upp en enorm låda på posten. Påsarna innehåller ett pulver som ser ut ungefär som protein- eller viktminskningspulver. Det är mjöligt och ljust beigt.  Jag tar de rekommenderade 3,5 skoporna av pulvret, lägger det i shakern och fyller på med vatten. Det börjar skumma och jag skakar sedan om blandningen tills resultatet är en len dryck som ser ut ungefär som chokladmjölk.

Så hur smakar det? Ungefär som havremjölk. Det finns fyra smaker: banan, vanilj, jordgubbe och choklad men de olika smakerna skiljer sig inte så väldigt mycket åt. Men det är ganska gott och går snabbt att dricka. Och man blir mätt, oväntat mätt. Efter att jag klunkat i mig shaker fylld med vätskan känns det ungefär som om jag ätit en stor middag.

Jag testade att livnära mig på Soylent minst två av dagens tre mål i två veckor. Så här gick det.

► LÄS MER: Möglig mat – nya trenden bland foodtrucks?

Vecka 1

De första dagarna märker jag att sötsuget kommer snabbt. Shaken är inte nog, men jag väljer att stå ut. Efter lunch mår jag bra, men när arbetsdagen är slut är jag otroligt hungrig och känner mig nästan helt avslagen på tunnelbanan hem från jobbet. Men som veckan fortgår känns det som att kroppen vänjer sig vid flytande föda. Dessutom är det väldigt skönt att få lunchen överstökad på några minuter.

Vecka 2

Nu börjar jag vänja mig vid flytande föda. Jag känner mig frisk och alert, som om jag får i mig en massa näringsämnen jag annars missar. Kanske är det bara placeboeffekt, eller så handlar det om att pulvret innehåller allt från Omega-3 till Kalcium. Det blir en vana, jag börjar till och med tycka att drycken smakar gott.

Betyg

Soylent i formen av Joylent som jag drack var gott, praktiskt och relativt billigt. Men efter Veronica Öhrviks varningar kommer jag nog inte att fortsätta med Soylent på heltid. Men ett mål om dagen kommer jag nog att fortsätta ersätta med vätskan.

►LÄS MER: Pizzatestare – årets lökigaste sommarjobb?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa