Metro har fått testa Apples nya Iphone SE. Det här är våra första intryck.

När Apple lanserade Iphone SE, som släpps i Sverige under onsdagen, var det med något avslagna applåder. Gizmodo sa att telefonen var beviset på att Apple hade slut på idéer och enligt analysfirman Localytics har intresset varit svagt bland konsumenterna. Men det är ändå en ny Iphone, och nya Iphones är alltid intressanta. 

► LÄS MER: Så räddar du din Iphone från att dö i kylan

I det här fallet rör det sig om en oväntat liten modell, mycket mindre än de större skärmar som Iphone 6S kom med. Faktum är att Iphone SE från utsidan i princip är identisk med den något äldre Iphone 5S. Båda är 123,8 x 58,6 x 7,6 millimeter stora, men Iphone SE är ett gram tyngre. Även skärmen har samma skärmupplösning och mobilskal till Iphone 5 och 5S kan användas även för SE.

Det är inuti telefonen de stora skillnaderna finns. Om Iphone SE ser ut som Iphone 5S på utsidan ser den nämligen ut som Iphone 6S på insidan. Den har samma A9-chip som Iphone 6s, och i princip samma kamera. Det rör sig om en 12-megapixelkamera med möjlighet att filma i 4k.

Enligt Apple ska mobilen vara ungefär dubbelt så snabbt som Iphone 5S, och när Metro testar telefonen märker vi inga som helst strul med snabbheten. Grafikprestandan är också uppgraderad, i teorin är Iphone SE tre gånger så snabb som Iphone 5S. Även batteriet är något uppgraderad jämfört med Iphone 5S.

Det är dock ingen revolutionerande mobil, även om det är imponerande att Apple lyckats klämma in så mycket kraft i en sådan liten pryl. Har du en 5S och vill uppgradera till en mobil i samma storlek är den ett bra val. Men Iphone SE lär förmodligen inte skapa några revolutionerande vågor över teknikvärlden.

Uppdatering: en tidigare version av den här artikeln hade uppgett fel priser på telefonerna.

► LÄS MER: Snabbtest: Iphone   6s på 60 sekunder

Vi klämmer och känner på nya Iphone

Posted by Metro Sverige on Tuesday, April 5, 2016
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik