Smakar de röda, gröna och vita godisbilarna olika? Metro gick till botten med en av Sveriges mest välbevarade godishemligheter.

Flera av testpersonerna trodde att de skulle känna skillnad på bilarna, men det skulle visa sig vara en rejäl utmaning…

När Metros testpanel får provsmaka bilarna uppger flera att de faktiskt känner en smakskillnad. Men när de några minuter senare ska identifiera smakerna med ögonbindel blir det plötsligt betydligt svårare.

LÄS MER: Går det att känna skillnad på dyrt och billigt bubbel?

Trots det lyckas två av fem få alla rätt. De resterande tre personerna får ett rätt och två fel. Det är med andra ord svårt att dra några slutsatser om huruvida det faktiskt finns en smakskillnad eller inte.

Tillverkarna vägrar ge svar

Företaget Cloetta som ligger bakom bilarna vill inte ge några besked kring eventuella olikheter mellan färgerna.

”Receptet på Ahlgrens bilar är en av våra mest välbevarade hemligheter. Om den rosa, vita eller gröna bilen har samma smak eller inte lämnar vi därför upp till alla som äter Ahlgrens bilar, att själv bedöma!” skriver företagets presskontakt Helena Anton i ett mail till Metro.

LÄS MER: Här är 12 klassiska godissorter vi minns

Enligt Aftonbladets genomgång av innehållsförteckningen är den enda skillnaden mellan bilarna deras färgämnen – något som inte skulle innebära någon smakskillnad. Men Cloetta menar att det inte går att dra den slutsatsen enbart utifrån innehållsförteckningen.

”Den formuleringen kommer inte från oss. Ingrediensförteckningen avser innehållet i hela påsen, alla färger sammantaget.” skriver Helena Anton.

Kan påverkas av synen

En annan faktor som skulle kunna påverka vår smakupplevelse är faktiskt vår syn, enligt Gerhard Andersson, professor i psykologi vid Linköpings universitet.

– Smak är inte bara smak. Det handlar om lukter, färg och textur också. Smaken är väldigt beroende av de övriga sinnena. Färger kan mycket väl påverka smakupplevelsen, säger han till Aftonbladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Godis