Metros rapportering om hur svårt cancersjuka krävts på intyg om förväntat dödsdatum för att få bibehållen sjukpenning har berört många. En av dem är S-riksdagsmannen Tomas Eneroth som läst artiklarna och blivit förbannad.

TT & Metro

Cancersjuka Anna Liljedahl tror att det nya beskedet från Försäkringskassan – att hon får behålla sin ersättning utan att uppge dödsdatum – beror på den  uppmärksamhet som hennes fall fått, bland annat i Metro.

– Det är inte acceptabelt. Och förklaringen ligger inte i att enskilda medarbetare på Försäkringskassan gör misstag, utan i att vi har medicinska riktlinjer från Socialstyrelsen, som på regeringens uppdrag försökt definiera sjukdomstillståndet.

Han kräver nu i en fråga i riksdagen svar av ansvarigt statsråd, socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M): Är det bra att beräknat dödsdatum finns med som kriterium vid arbetsförmågeprövning inom sjukförsäkringen? 

– De flesta inser att detta inte är rimligt. Det kan upplevas som kränkande och ställer både handläggaren och den försäkrade i en mycket svår situation, säger Tomas Eneroth.

LÄS MER:

Svårt cancersjuka Åsa tvingas jobba

►Försäkringskassan behöver inte längre veta när Anna ska dö 

►Försäkringskassan till svårt cancersjuk: När ska du dö?

►Hillevi Wahl: Försäkringskassan krävde dödsdatum

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset