Linda Skogh, 22, Stockholm, Sminkös. – Typiskt för min generation är all teknik och att alla letar efter lyckan hela tiden. Så de blir aldrig nöjda.  Foto: Lotta Bergseth
Linda Skogh, 22, Stockholm, Sminkös. – Typiskt för min generation är all teknik och att alla letar efter lyckan hela tiden. Så de blir aldrig nöjda.  Foto: Lotta Bergseth

Lotta Bergseth
Diego Fria, 28, Buenos Aires, butiksbiträde:

– Internet, att vi använder det från att socialisera med till att betala räkningar med.

Lotta Bergseth
Anna Hulth. 22, Upplands Väsby, sommarjobbar:

– Internet. Vi är den generation som kan internet och lärde oss det.


Din CV säger vilken generation du tillhör

Åttiotalistens jobbansökan är lika lättläst som en pocketbok, medan de som är födda på 60-talet gärna krånglar till det lite extra.

Det menar Markus Larsson på analysföretaget United Minds, som har undersökt olika generationers jobbansökningar med hjälp av så kallat läsbarhetsindex.

För 40-talisten är ansvar och plikt viktigt att trycka på i jobbansökan, medan de som är födda på 60-talet är på toppen av sin karriär och gärna beskriver vad de kan i detalj.

– 60-talisterna nästan kravställer arbetsgivaren. De är också de som skriver de längsta personliga breven, säger Markus Larsson till metrojobb.se.

För den som är född på åttiotalet och inte har så mycket i bagaget är personlighet och vem man känner desto viktigare. Det märks när man undersöker vilka ord som är vanliga i deras CV. En 80-talist säger ordet "jag" tre gånger så ofta som en 40-talist.

– För en åttiotalist är det fult att säga "man", eftersom det tyder på någon sorts allmänt ställningstagande och inte uttrycker en egen åsikt, säger Elaine Bergqvist, retorikkonsult och 80-talist.

För de som bara är ett årtionde äldre är "man" tvärtom något fint eftersom det visar att personen bryr sig om kollektivet, menar hon. Det här gör att risken för krockar är stor när den som anställer och den som söker jobb tillhör olika generationer.

– Äldre generationer kan bli provocerade av en åttiotalist som säger "jag" hela tiden.

Sara Mccay

Elaine Bergqvist.

Generationernas typiska CV-ord

Metrojobb lät retorikkonsulten Elaine Bergqvist titta på de olika generationernas typiska CV-ord, utan att få veta vilka ord som tillhör vilken generation. Hon prickade rätt på alla utom 60-talisterna, som hon trodde var 70-talister.

80-talist-ord: Glad, positiv, trevlig, utåtriktad, lugn, stresstålig

Elaine Bergqvist: "Det här är en person som rankar social kompetens högre än traditionell kompetens".

• 60-talistord: Noggrann, ordningssam, strukturerad, analytisk, drivande, ambitiös, självgående, driftig, energisk

Elaine Bergqvist: "Det här är en person som är självgående och inte vill vara till besvär."

• 40-talistord: Pålitlig, ansvarsfull

Elaine Bergqvist: "Den här personen har en pliktkänsla och började jobba innan det kunde vara roligt att jobba."

Källa: United Minds undersökning "80-talisterna – så funkar de".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset