"Jag styr redaktionen, precis som i går", säger Eric Ljunggren.
"Jag styr redaktionen, precis som i går", säger Eric Ljunggren.

Metro fick under onsdagsmorgonen nya ägare. Qvibergsfären har, genom aktiebolaget Custos, köpt Metro från Kinnevik för 50 miljoner kronor. ”Det känns oerhört spännande”, säger Eric Ljunggren, chefredaktör.

Kinnevik har sålt Metro, efter att ha ägt tidningen sedan 2012. Metros chefredaktör Eric Ljunggren ser positivt på affären och den nya ägaren Qvibergsfären.

– Metro går från att vara en liten pusselbit i Stenbecksfärens globala pussel, till att vara Qvibergsfären och Custos största satsning. De nya ägarna vill satsa, de vill ”göra saker som skulle göra Jan Stenbeck stolt”. Det känns oerhört spännande, säger han.

Varför byter Metro ägare?

– Kinnevik och Stenbecksfären har varit fantastiska. De vågade satsa på Metro när alla andra sa nej – och tog Metro från en liten, Stockholmsnykomling som alla dömde ut till världens största, globala dagstidning. I dag har Kinnevik en annan inriktning och har valt att sälja Metro för att kunna fokusera på andra affärsområden.

Hur kommer det att påverka Metros journalistik?

– Inte alls. Jag styr redaktionen, precis som i går, men ser naturligtvis fram emot att tillsammans med de nya ägarna se hur vi kan utveckla Metro och ta nästa steg. Och nästa. Och nästa.

Så Mats Qviberg kommer inte på något sätt styra vad Metro rapporterar om?

– Nej, självklart inte. Det fungerar inte så. Jag har aldrig varit med om – och skulle aldrig acceptera – att låta det dagliga nyhetsarbetet styras av en ägare. Som redaktör på en svensk dagstidning tar man inte order av varken familjen Stenbeck, Bonnier, Qviberg, kungen eller Zlatan.

Vad kommer ägarbytet att få för positiva konsekvenser för Metro?

– Våra nya ägare brinner för Metro och vill satsa på Metro. De ser möjligheter och vill framåt.

Och Kinnevik, vad förlorar Metro när de är borta?

– Jag älskar Stenbeckandan, drivet och glöden – kommer att sakna att vara en del av den. Samtidigt så känner jag igen mycket av den i våra nya ägare.

LÄS MER: Metro får nya ägare – Qvibergsfären tar över

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om Metros nya ägare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mats Qviberg