För att rapportera korrekt under ett valår bör tidningarna ha koll på det här med procenträkning. Därför ordnade Mattecentrum en tävling på temat – som Metro vann.

Urban Brådhe

Metros Mathias  Gerdfeldter är vass på matte.

Med anledning av det stundande supervalåret bestämde sig den ideella föreningen Mattecentrum för att testa journalister från några av Sveriges största nyhetsredaktioner i procenträkning. De deltagande journalisterna fick sedan under begränsad tid lösa fem stycken uppgifter. Med tanke på opinions- och statistikrapportering under supervalåret handlade alla uppgifter i tävlingen om politik, val och procenträkning.

Efter att proven rättats har nu Mattecentrum utsett Metro, som deltog i testet genom webbredaktören Mathias Gerdfeldter, till Sveriges mest pålitliga redaktion. Han svarade rätt på alla frågor, vilket även GP gjorde. 

– Det var roligt att höra. Jag tyckte inte det var så jättesvårt. Jag har alltid haft lätt för matte och tyckt att det varit kul, säger Mathias Gerdfeldter.

Källan till framgången menar han ligger i att kolla underlaget en extra gång.

– Är det ett representativt urval? Vad är felmarginalen? Det är viktigt att inte svälja allt med hull och hår, säger han. 

► Ladda ner frågorna och testa själv

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset