Klädbutikerna får in fler och fler plagg i ekologiskt bomull och återvunna material. Metros moderedaktör Petra Tungården tipsar om några av sina favoriter.

Den ekologiska vågen drar över oss och svenska modeföretag ligger i framkant. Ekologiskt innebär inte längre urtvättade bleka linnetyg, utan i dag kan du vara först med det senaste och samtidigt vara skonsam mot miljön.

Till skillnad från för bara några år sedan höjer inte folk på ögonbrynen när delar ur kollektioner är ekologiska och hållbara. 

I dag anses det i många fall som en självklarhet. Flera svenska modeföretag som Dagmar, Back, Ida Sjöstedt och H & M satsar på hållbarhet, där delar av deras kollektioner består av ekologiskt bomull och återvunna material.

Tidigare var det inte bara svårt att få tag i ekologiska plagg, att dessutom försöka få tag i ett trendigt ekologiskt plagg utan att tömma hela sparkontot var rent ut sagt omöjligt – om det ens existerade. 

Men i dag kan även den trendkänsligaste fashionistan fynda en hållbar garderob till ett rimligt pris. En annan viktigt del i utvecklingen är andrahands marknaden som fullkomligt exploderat på senare år, att byta och köpa kläder på nätet har nästan blivit lika vanligt som den fysiska handeln.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset