Det utövas 42 grenar i årets OS. Vi lät vår reporter Malin Hansson testa på några av grenarna som sällan får så mycket uppmärksamhet – för att lära sig hur de egentligen funkar. Och framförallt för att testa hur roliga de är. Läs om hennes egna upplevelser i bildspelet.

Henry Lundholm

“Ska vi lära henne hur man spänner loss kapellet om hon ramlar i först?” “Nejmen nu är det bara lugnt vatten, vi gör det innan vi åker mot forsen”. Efter fem minuter ligger jag under vattenytan och skriker i panik.

Henry Lundholm

Nu vet jag ju exakt hur kapellet funkar, det värsta är över. Och vilken adrenalinkick! Vi sicksackar mellan portar (alltså som slalompinnar fast hängande i luften) och när jag tar det riktigt lugnt funkar det faktiskt fint, efter guidning.

Så, dags för forsen. Mot riksdagen och nyfikna blickar. Innan jag (eller någon annan) vet ordet av hamnar jag mitt i en ström som tar mig ner den lilla forsen. Fort går det och som synes på bilderna har jag troligen aldrig varit mer koncentrerad på någonting i mitt liv. Tills...

Henry Lundholm

...aktern plötsligt svänger åt sidan och jag drar ett roddtag med fel årsida och ligger plötsligt i vattnet igen. 

 
Henry Lundholm

En adrenalinfull sport som kräver koncentration. Men med några snabba tips går det lättare än trott att paddla (om det inte är strömt det vill säga).

Henry Lundholm

Fäktmästare Salek Altauz på  Stockholms Allmänna Fäktförening ska lära mig allt jag behöver inom fäktning. I alla fall för att kanske få in en träff. Det är en del svåra ord och mer försiktiga rörelser än jag väntat mig. Det handlar om känsla, förklarar Salek.


Henry Lundholm

På med kläderna. Det är varmt, men man ser oväntat bra genom hjälmen. Julia  Altauz, 14, blir min motståndare och jag får in några träffar, även om jag vet att hon låter det hända. .Genom ena ärmen går en sladd kopplad till svärdet i min vänstra hand. Så när någon får in en träff piper det till. En rolig gren som kräver koncentration och kontition. En annan elev beskriver fäktning som "en kampsport men utan skador.".

Henry Lundholm

Lerduveskytte. Jag får lyxen att få OS-skyttarna  Stefan Nilsson och Marcus Svensson att visa hur lerduveskytte går till. De skrattar åt mig när jag inte orkar hålla uppe det tunga geväret mer än några sekunder, förstår att jag ska ha kinden närmare, men förklarar tålmodigt att de flygande "duvorna" kommer när jag säger till. 
 

Henry Lundholm

Skott efter skott skjuts utan träff. Marcus Svensson ställer sig bakom mig för att visa hur sjutton man siktar. Det var ett misstag då jag åker rätt in i honom när skottet går iväg. Träffade inte då heller. 

Henry Lundholm

Håkan Dahlbys gevär är lite lättare. Och jag träffar! Fast han säger att det bara var tur, för egentligen sköt jag för tidigt. Jag håller med i hemlighet, men är glad ändå. Det är han med.

Henry Lundholm

På Stockholms Bågskjutningsklubb visar Johan Priklonsky, som tävlar i bågskytte, hur man ska hålla bågen. Men en relativt otränad kropp tycker snabbt att bågen blir tung och lutar kroppen för mycket bakåt. Det svåraste var dock oväntat nog: Att släppa pilen! 

Henry Lundholm

Men tillslut gick den iväg! Olympier ska träffa en tavla 70 meter bort. Jag provade några gånger men det gick inge vidare (men träffade flaggan ovanför tavlan en gång, ser det som en halv seger). Istället siktade jag mot tavlan som stod kanske 10-15 meter bort. 

Henry Lundholm

Och det gick bra! Riktigt rolig sport som kräver total koncentration. "Det är skönt när man haft en jobbig dag att bara komma hit och släppa alla annan fokus", säger Johan Priklonsky.

Kanotslalom

Vad är grejen? Det går ut på att paddla kajak nedför en 250 till 400 meter lång fort så snabbt som möjligt. På vägen finns portar som ska passeras utan att vidröras. Några ska passeras medströms medan andra ska passeras motströms (här sätts tekniken på prov). För varje port man råkar träffa får man 1 straffpoäng. Missar man en port helt blir det 50 poäng och med tanke på att poängen sedan räknas till i antalet sekunder det tagit att ta sig ner är man i princip körd - för man ska såklart ha så låga poäng som möjligt.

Hur är grejen?

Trots nära-döden-upplevelsen när jag hamnade i vattnet med huvudet nedåt utan att komma ur kapellet (det som håller fast mig i båten) är kanotslalom perfekt för den som vill ha en adrenalinfylld sport och som inte är rädd för vatten. Kändes omöjligt i början men med rätt tekniker gick det fort att lära sig att ta sig fram (nu skrattar nog x som försökte lära mig). Träningsvärken i axlar och armar var brutal dagarna efter, men det kanske säger mer om mig.

Kul: +++++

Svårt: +++

Skyttesport: Lerduveskytte

Vad är grejen?

Snabba plattor skjuts upp mot skyn i ett försök att fly de flygande kulorna. Man har ett skott på sig per duva. Damer skjuter 75 lerduvor och herrar 125 i enkel trap (alltså en duva), i dubbeltrapp, som av någon outgrundlig anledning endast finns för män, avfyras två duvor samtidigt och totalt 150 duvor. I skeet skjuter man duvorna från olika positioner och det kan innebärar att man antingen skjuter en duva i taget eller två. Dubbeltrap skjuts två duvor. Den som skjuter flest och snabbast vinner.

Hur är grejen? Med coaching av de tre bästa lerduveskyttarna i Sverige kan man tro att varenda duva skulle splittras i småbitar vid varenda skott. Jag skyller mina många misslyckanden på att blivande olympierna Stefan Nilsson och Marcus Svensson är så roliga att jag mest skrattade - och att lerduvan är snabb som fasen.

Svårt: +++++

Kul: ++++

Fäktning

Fäktning

Vad är grejen?

Det finns tre typer av fäktning: Värja, sabel och florett. En match är nio minuter lång uppdelat på tre perioder. Försten till 15 träffar eller den som fått in flest träffar vid matchens slut vinner.

Hur är grejen?

Det är många franska ord att hålla reda på. En elev förklarar det bäst “som en kampsport men utan närkontakt och skador”. Det är svettigt, lite lätt klaustrofobiskt i masken. I en match mot 14-åriga Julia som tränat i fem månader låter hon mig få in några träffar, men vi vet båda vad som försegår. Saker jag lärde mig: Man behöver inte nudda hårt alls med toppen, fäktning kräver kondition och en retsam lekfullhet.

Kul: +++

Svårt: ++++ 

Bågskytte

Vad är grejen? Tavlan är visserligen hela 1,22 meter i diameter, men man står 70 meter ifrån den, så den är ungefär lika stor som en tumnagel från det avståndet. Det finns tio zoner i tavlan. Träffa i mitten och få 10 poäng utkanten och få en poäng. Man får olika antal pilar beroende på hur långt man kommer i finalen - från 72 till 12.

Hur är grejen?

Trodde att pricka tavlan skulle vara den största utmaningen, men det visade sig vara minst lika svårt att stå rätt och fokusera. Men vilken känsla när pilen flyger iväg och faktiskt träffar tavlan. Känner mig som Katniss i Hunger games - bara det.

Kul: +++++

Svårt: +++ 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om OS i Rio