Bilden är inte från restaurangen i artikeln.
Bilden är inte från restaurangen i artikeln.

Först fick Michael, 16, veta att han hade fått sitt livs första jobb, på en restaurang i Malmö. Men när restaurangägaren förstod att Michael var en pojke ringde han upp honom och berättade att de bara anställde flickor och att han inte fick jobbet.

Michael, 16, hade fått ett sommarjobb på en restaurang genom Malmö stads program Ung i sommar. Men bara några dagar efter det glädjande beskedet fick han veta att restaurangen trots allt inte kunde erbjuda honom jobbet – för att han var ”pojk.”

– Jag tyckte bara att det var dumt av en arbetsgivare att göra så. Alla borde kunna få jobbet oavsett vilket kön, det var min främsta tanke. Men det kan också vara av andra anledningar, jag vet inte, säger Michael.

Jobbet skulle bli hans första, men plötsligt stod han alltså utan sysselsättning under sommaren.

– Jag tyckte det var jättetrist att jag inte fick det för jag hade väntat så lång tid. Det skulle vara mitt första jobb, men efteråt fick jag ett bättre jobb på ett hotell.

Michaels pappa följde med sin son till restaurangen innan de hade fått veta att han skulle bli nekad jobbet.

– När vi åkte dit var inte ägaren där så vi pratade med dem som jobbade där och de var jättetrevliga, allt var frid och fröjd och de välkomnade honom dit.

Men några dagar senare fick Michael ett samtal från ägaren som förklarade att hans han inte kunde få jobbet, på grund av att han inte var flicka.

Kampanj mot diskriminering av män får kritik: "Det är urlöjligt"

– Han ringde mig en dag när jag var i skolan. Jag fick bara höra vad han hade att säga men jag sa inte så mycket själv. Jag tyckte bara att det var dåligt att det inte blev något.

När pappan fick höra om samtalet trodde han inte att det var sant. Han ringde upp ägaren och frågade vad det handlade om. Det här kan väl inte stämma, frågade han.

– Men det gjorde det. Och han sa att de hade haft den policyn sedan 30-talet.

För Metro bekräftar restaurangägaren händelsen.

– Det är ju ingenting märkvärdigt (det som hänt). Vi fick erbjudande genom Ung i Sommar att ta emot två praktikanter, och när jag kunde konstatera att en av dem var av manligt kön tackade jag nej och sa att ”vi har inte den policyn.” Då var det egentligen inte mer med det.

Mattias fick inte bli timmerbilsförare – för att han går i särskolan

Policyn han pratar om härstammar från 30-talet då ”kvinnor och flickor bar hembygdsdräkt”.

– Så var principen, och när jag och min hustru tog över 1989 har vi fortsatt med den traditionen. Men i matsalen är det blandad besättning, säger han.

Sedan kom alltså pappans samtal, och efter det följde en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO). DO krävde svar på varför de nekat Michael arbete med hänvlisning till att han är "pojk", samt vad skälet till att endast flickor arbetat i kaféet. Och restaurangägaren har nu ändrat uppfattning.

– Vi böjde oss för de argument som fadern hade, och vi hade väl en känsla av att tiden kanske hade sprungit förbi den där ensidiga rekryteringen. Ideal och värderingar ändras ju med tiden.

Michael heter egentligen någonting annat.

Bartender sjöng Carola – anmäls för diskriminering

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset