UPPHANDLING. Vid en omröstning för ny en världsstandard för digitala dokument kommer Sverige att rösta för Microsoft Open XML. Microsoft lyckades med konststycket att köpa den svenska omröstningen som tog plats i måndags, skriver Computer Sweden. Samma dag som omröstningen på Swedish Standards Institute (SIS) skulle ske anmälde sig 21 nya företag och fick full rösträtt. Något som bland annat fick IBMs representanter att lämna mötet i protest.
– Med ett eller två undantag var företagen Microsoftpartners, säger Marcus Rejås som var med på mötet, till Dagens Nyheter.

Den standardiseringsstämpel som Microsofts standard skulle få om den vinner den internationella omröstningen är värd mångmiljardbelopp.
– En ISO-stämpel kan i vissa fall vara ett krav för att vi ska kunna handla upp programvara. Ute i Europa fungerar det snarlikt. De här ramavtalen omsätter 600 till 700 miljoner kronor per år bara i Sverige, säger Rolf Bengtsson, enhetschef för it-upphandlingar på Verva som sköter upphandling av it till stora delar av den offentliga sektorn.

Omröstningen skulle ske inom en arbetsgrupp bestående av tolv företag. Dessa företag hade alla under sex månader diskuterat vilken standard Sverige skulle stödja i den internationella omröstningen. I normala fall sker inte omröstningar inom SIS arbetsgrupper men i det här fallet kunde företagen inte enas, dessutom var tiden innan den internationella omröstningen knapp, varför en omröstning skedde. Men eftersom SIS inte har någon regel som hindrar nya företag från att stiga in i en arbetsgrupp så kunde de 21 nya företagen gå in samma dag som omröstningen tog plats. Alla företagen betalade över 15 000 kronor för att få rösta.
– Det man kan säga är att det varit rävspel från båda sidor. Om det fortsätter så här får vi givetvis titta på hur regeln är utformad, säger Erika Messing, pressansvarig på SIS

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset