Noma Strandgade 93, Köpenhamn

Betyg 5

För fyratusen kronor kommer man just nu till Sardinien. Ett annat alternativ i samma prisklass är Öresundståget till Noma i Köpenhamn. Tågbiljetten kostar visserligen bara drygt tvåhundra men en sjuttonrätters med vinmeny och kaffe går i gengäld på motsvarande 3 700 kronor per person. Själva ankomsten är speciell: alla kockar, inklusive världsstjärnan René Redzepi, samlas för att hälsa välkommen och hjälpa dig av med rocken.

En påminnelse om att du är en av få som fått bord på stället som utnämnts till världens bästa restaurang 4 av de senaste 5 åren. Den där utmärkelsen är lika intressant som problematisk. Dels skickar den upp dina förväntningar i nivå med ett månbesök. Dels försätter den förstagångsbesökare, som lagom till kaffet inser att de just upplevt något oslagbart, i filosofiska grubblerier. I vår familj kallar vi tillståndet postnomadepression, en välfärdssjukdom mer skamligt ovärdig än både portvinstå och gåslevergom.

Även krogkolumnister tvingas rannsaka sin yrkesroll. Frågorna hopar sig, samvetet vrålar: Vem är jag att betygsätta världens bästa restaurang? Låt mig här flika in en bekännelse: Jag är relativt fattig, stundtals snål, och min jantelagspräglade uppfostran har gjort mig allergisk mot effektsökeri och vuxna män som utan skam kallar sig "foodies". Ändå tycker jag att ett besök på Noma är värt varenda krona. En middag här ger den typen av intryck, att jämföra med stora konstupplevelser, som hänger kvar efter att färgen på semesterbilderna bleknat.

Sedan mitt första besök efter att Noma i mars återöppnade efter ett längre gästspel i Japan fantiserar jag fortfarande om ett vackert svart löv av fermenterad vitlök. Om de spröda syrliga myrorna som gav syra åt stjärten på en färöisk havskräfta, så färsk att den hälsade på mig med klorna. Om en liten taco av grillad helmjölk med sjurygg och stenbitsrom. Det är sällsynt att så smart mat serveras med så stor värme. Vinerna var så utsökt matchade och så rena i aromen att jag inte märkte att jag förmodligen drack en aning för mycket. En detalj som ofta förbises är Nomas fantastiska service. På andra krogar med samma ambitionsnivå kan personalens uppmärksamhet te sig sökt eller skrämmande. På Noma känner du dig hela tiden avslappnad. Uppmärksammad när du behöver, lämnad ifred när du vill. Om du aldrig varit här, men har möjlighet att spara ihop pengarna, rekommenderar jag att du passar på medan Noma finns kvar.

Du kommer att vårda minnet lika ömt som känslan av hur Medelhavet sköljde sanden av dina fötter under din första solsemester.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset