Neil Dudgeon tog över rollen som Detective chief inspector Barnaby i Midsomer för sex år sedan. Nästa år firar serien 20-årsjubileum.
Neil Dudgeon tog över rollen som Detective chief inspector Barnaby i Midsomer för sex år sedan. Nästa år firar serien 20-årsjubileum.

Om en tv-serie blir en klassiker efter 10 år så kommer kultstatusen efter 20. Där uppe i molnen hamnar "Morden i Midsomer" nästa år. – Jag har alltid älskat tv-serien och är verkligen lyckligt lottad som fått ärva rollen, säger Neil Dudgeon som spelar den nuvarande DCI Barnaby.

Dagens DCI (Detective chief inspector) i Midsomer är på Sverigebesök inför 20-årsjubileet som lite ologiskt kommer med seriens 19:e säsong. Kriminalserien har blivit en enastående internationell succé och har sålts till över 200 länder och det finns nog många producenter och tv-bolag som vill veta hemligheten bakom framgången.

– Jag tror det beror på enkelheten, att varje episod bygger på en gemensam formel, säger Neil Dudgeon, nedsjunken i en av SVT:s fåtöljer.

I praktiken innebär det, förklarar han, att ett mord begåtts i ort på den engelska landsbygden och att tittarna får följa utredningen ur polisernas synvinkel. Det hjälper förstås till att människor över hela världen älskar den engelska landsbygden.

– Sedan tror jag det beror på att så många lysande skådespelare kommer in i serien och spelar spännande och excentriska personer. Mördarna är ju ofta ganska underhållande.

Christie och Sayers

Troligtvis är sanningen lite mer komplicerad än så. Dudgeon fortsätter att beskriva tv-serien som samtida, men ändå tidlös. Men bygger den inte på en tradition som går ända tillbaka till deckarförfattare som Agatha Christie och Dorothy Sayers och som är något helt annat än vad man ser i både amerikanska och skandinaviska kriminalserier i dag? Brutala och grafiska mordscener förekommer i princip aldrig i avsnitten och allt är väldigt civiliserat, för att inte säga brittiskt.

– Det kan nog stämma. Den är lite mer klassisk "vem gjorde det?" (Whodunnit?) än vad som görs på andra håll. Men jag tror fortfarande att landsbygdstemat är det viktiga eftersom de flesta andra kriminalserier utspelar sig i storstäder.

– Sedan är det lite av den gamla stilen med människor som på ytan är väldigt artiga och reserverade. Men där under bubblar svartsjuka och vänsterprassel, folk stjäl och begår hemska brott. Det är nog samma sak med hur resten av världen ser på skandinaviska kriminalserier. Ni har så fredliga och välorganiserade samhällen, men i de populära serierna lyfts alla dolda hemskheter fram.

Älskar Bron

Neil Dudgeon är en stor vän av det som internationellt brukar kallas Scandinavian noir. Inte så att han älskar allt som görs, men "Bron" och danska "Brottet" ("The killing" i den amerikanska versionen) är stora favoriter.

– Jag skulle verkligen älska att få en liten roll i "Bron", säger han med eftertryck vilket förstås är smart vid ett besök hos en av producenterna.

"Morden i Midsomer" är som sagt en internationell framgång och serien är extremt populär i Skandinavien. Det ville producenterna uppmärksamma genom att spela in det 100:e avsnittet i Köpenhamn och med tanke att serien i Sverige får miljonpublik har tankarna även börjat vandra i vår riktning.

– Jag har börjat fundera lite på hur vi ska uppmärksamma 20-årsjubileet och en självklar idé är att vi kommer till Sverige. Antingen att vi filmar här eller att några svenska skådespelare kommer till England vore kul. Men det är ju inte jag som bestämmer i slutändan.

– Jag var förresten på en konsert med Lykke Li för ett tag sedan. Det skulle vara toppen om hon kunde spela en mordmisstänkt i serien.

Henrik Montgomery/TT
Varför inte fira nästa års jubileum med ett avsnitt filmat i Sverige? Neil Dudgeon föreslår att Lykke Li spelar mordmisstänkt.
Henrik Montgomery/TT
Neil Dudgeon har spelat kriminalkommissarie John Barnbaby i "Morden i Midsomer" i sex år. Men för en del tv-tittare är han fortfarande "den nye kommissarie Barnaby" i serien.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset