Gotlänningen Therese Maurin är en av de som integrerar de ankommande asylsökande i samhället. Gotland har en ypperlig chans att öka sitt invånarantal.
Gotlänningen Therese Maurin är en av de som integrerar de ankommande asylsökande i samhället. Gotland har en ypperlig chans att öka sitt invånarantal.

I kväll beräknas ytterligare hundra asylsökanden anlända till Gotland – och gotlänningarna står redo att ta emot sina nya grannar. ”Det här är ett av de bästa välkomnanden jag varit med om under min tid på Migrationsverket”, säger Sebastian Varas Torres.

På plats i Visby är Migrationsverkets team-ledare Sebastian Varas Torres, som normalt arbetar i Stockholm. Han har aldrig varit med om något liknande mottagande och vill rikta ett stort tack till gotlänningarna, någonting som Gotlands Allehanda var först med att skriva om.

– Allt funkar så bra. Det gotländska samhället och hela regionen är väldigt välkomnande. Vanligtvis är det vi som kontaktar landstingen men nu har det varit tvärtom. Redan i fredags bokade de om läkartider för att prioritera de nyanlända, och skolorna är jätteivriga att få nya elever. Det här är ett av de bästa välkomnanden jag varit med om under min tid på Migrationsverket, säger Sebastian Varas Torres till Metro.

En välkomstkommitté tog emot flyktingar som kom till ön förra veckan – en ö med sammanlagt 57 255 boende. Och under tisdagskvällen väntas ytterligare hundra flyktingar anlända till Gotland. Man söker ständigt efter nya boendeplatser.

– Under morgondagen blir det ett informationsmöte för allmänheten där man kan ställa frågor om verksamheten, berättar Charlotte Jacobsson som är presskommunikatör på Migrationsverket.

En av de som engagerar sig är Therese Maurin, som till vardags jobbar på Arbetsförmedlingen. Hon gör etableringsplaner för de som fått uppehållstillstånd. Målet är att de ska bli självförsörjande.

►LÄS MER: USA-stad får samma status som Visby

– Gotlänningarna ser en jättepotential i de nya invånarna och deras kulturer. Som ett exempel kan det öppnas restauranger med nya inriktningar när kockar flyttar hit. De asylsökande har enorm motivation och en imponerande vilja att få ett jobb även utanför det egna yrkesvalet.

När hon gick in i uppdraget i höstas var det många ensamma män som väntade in sina familjer. Nu har hon kunnat bevittna flera familjers återförening.

– Det är stort och sätter verkligen ens egna upplevelser i perspektiv, avslutar Therese Maurin.

►LÄS MER: Mohammed, 11, önskade sig uppehållstillstånd i julklapp – nu ska han utvisas

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset