Det är tillräckligt säkert i Afghanistans huvudstad Kabul för att vissa grupper ska kunna söka skydd där. Det skriver Migrationsverket i en ny rättslig kommentar.

Den nya kommentaren kommer efter att UNHCR presenterade nya riktlinjer i augusti. FN-organet anser att Kabul i allmänhet inte är ett relevant eller rimligt internt flyktalternativ.

Men enligt Migrationsverket är våldet och det humanitära läget i Kabul inte tillräckligt allvarligt och omfattade för att myndigheten ska ändra sitt nuvarande ställningstagande. De anser att det inte finns något generellt hinder mot att verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut till eller via Kabul. Men de skriver också att det alltid ska göras individuella bedömningar.

LÄS MER: Kvinna stoppade utvisning på planet – misstänks för brott

Ändrar inte beslut

Migrationsverket bedömning stödjer sig på en rapport som den europeiska asylmyndigheten EASO gjorde i juni i år. Enligt den rapporten är våldet i Kabul inte så allvarligt att en civilperson bara genom att vistas i området löper en verklig risk att utsättas för hot mot liv och lem.

Migrationsverket skriver också att situationen på många sätt är allvarlig i Afghanistan och i Kabul. Men enligt myndigheten har situationen inte har förvärrats på ett sådant sätt att de rättsliga ställningstagandet måste ändras.

Den finska migrationsmyndigheter valde att stoppa all utvisning till Kabul när UNHCR:s riktlinjer kom men de har nu återupptagit utvisningar till staden.

LÄS MER: Utvisning av brottsling – så fungerar det

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset