Mikael heter egentligen någonting annat. Mannen på bilden har ingenting med händelsen att göra.
Mikael heter egentligen någonting annat. Mannen på bilden har ingenting med händelsen att göra.

Bedrägerier i formen av handel med så kallade binära optioner drabbar svenskar varje dag. Med löften om enorma summor pengar luras du på tusentals kronor. Mikael, en av många som drabbats, lurades av en låtsassajt där Bill Gates påstods ge investeringstips.

Tidigare i augusti surfade Mikael, som bor i Västsverige och egentligen heter någonting annat, runt. Han kom in på en artikel som ser ut att komma från CNN, och där Bill Gates, Microsofts grundare, beskriver sin senaste upptäckt. Artikeln, som har rubriken ”Bill Gates to rob the top 1% of their wealth” innehåller en video där en Bill Gates berättar mer.

Uppenbarligen ska Bill Gates ha hittat en algoritm som gör att du kan tjäna mer pengar än på någon aktiemarknader, genom att den automatiskt hjälper dig att handla med någonting som kallas binära optioner. I videon ser det ut som att Bill Gates håller ett Ted talk.

LÄS MER: Storbanken varnar för bluff: ”Radera mejlet”

Men Bill Gates har inte hittat ett galet nytt sätt att tjäna enorma pengar på, utan det hela är en bluff som syftar till att lura dig på pengar.

För det är inte Bill Gates som pratar i videon. Videon är visserligen tagen från ett Ted Talk 2015, där Bill Gates pratar om Ebola, men en annan röst är lagd ovanpå videon. Och den nu nedstängda webbsidan, cnn-finances.com, är inte CNN:s riktiga. Klickar du dig in vidare kommer du in till en webbsida där du kan handla med så kallade binära optioner.

Mikael fyllde i sina personuppgifter, men satte aldrig in några pengar. Trots det ångrar han sig.

– Nu ringer de hela tiden från London. De vill att jag ska sätta in pengar och att Bill Gates står bakom det och så vidare. Det är rena trakasserierna. Det är inte roligt hur de beter sig i telefonen, säger han till Metro.

Det har blivit allt vanligare med nätreklam för handel med binära optioner. Ofta marknadsförs tjänsterna som ett sätt för vem som helst att bli rik utan ansträngning.

Man kan förstå binära optioner som en form av spel med aktier, finansiella index, råvaror eller valutor. Det finns bara två utfall och du ska välja rätt, till exempel om en aktie kommer att gå upp inom de kommande 60 sekunderna. Gissar du rätt får du tillbaka mer än vad du har satsat, gissar du fel förlorar du allt.

LÄS MER: Fyll inte i falska blanketten – ”myndighetsbrevet” vill lura dig på tusentals kronor

Det går att tjäna pengar på binära optioner, men enligt bland annat Finansinspektionen (FI) är det ingenting som är lämpligt för vanliga investerare. Enligt en rapport FI släppte i maj i år har många konsumenter råkat illa ut efter handel med binära optioner. Flera av företagen som tillhandahåller handel med binära aktioner saknar dessutom tillstånd.

”Sannolikheten att förlora hela eller stora delar av sin investering är överhängande. För de flesta konsumenter är binära optioner av dessa skäl en olämplig produkt.”, skriver man.

I FI:s rapport skriver man att binära optioner marknadsförs aggressivt, ofta via sociala medier. Är man en vanlig konsument av internet och sociala medier är det svårt att undvika dem.

En av sajterna påstår sig marknadsföra vad som kallas för ”Den svenska metoden”. En man som påstås vara svensk med namnet Jakob Stenson påstås ha hittat på den, och i en video på sajten berättar två män på svenska hur de blivit rika med hjälp av metoden. Men ”Jakob Stenson” finns egentligen inte – mannen på bilden är ett så kallat Stock photo. De svenska ”kunderna” har förmodligen anlitats via en frilanstjänst som Fiverr. Sajten har flera systersajter som ”Den norske metoden” och ”The aussie method”, alla med samma upplägg.

Både ”Gatesway”, som Mikael drabbades av, och ”Den svenska metoden”, pekas ut som bluffar av flera sajter med namn som ”Om binära optioner” eller ”Binary options guide”. Problemet är att de sajterna tjänar pengar på att tipsa om sajter som tillhandahåller handel med binära optioner som ”faktiskt fungerar”, sajter som av andra liknande sajter också pekas ut som bluffar.

– Jag är fullt övertygad om att recensionssajterna skapas och skrivs på uppdrag av binära optioner-sidorna. Om det sedan är samma personer eller betald arbetskraft är egentligen egalt. Men ja, de skapas av de som vill få bort negativa kommentarer. Det skiljer sig egentligen inte så mycket från casino- och gamblingsidorna som gör ungefär samma sak, säger Peter Forsman, abuseansvarig på Internetstiftelsen i Sverige, IIS, som i åratal bevakat och granskat bluffar och bedrägerier på nätet.

Peter Forsman menar att man måste göra en skillnad på de sajter som tillhandahåller faktisk handel med binära optioner och de sajter som i praktiken bara är pyramidspel. De rena bluffsajterna simulerar grafer och kurvor som ett datorspel, där det ser ut som att dina investerade pengar går upp och ned, för att sedan försvinna. Men vilka som är bluff och vilka som inte är bluff är svårt att veta, särskilt eftersom recensionssajterna inte är tillförlitliga.

Totalt har Finansinspektionen 77 företag som säljer binära optioner på sin varningslista, som alla saknar tillstånd att verka i Sverige. Trots det fortsätter svenskar att luras. Den som drabbas kan göra en polisanmälning, men få eller inga av anmälningarna leder till åtal. Företagen som tillhandahåller bluffinvesteringarna har komplicerade bolagsstrukturer, och är ofta hemmahörande i till exempel Israel, som Times of Israel tidigare kunnat visa på.

Enligt brottsförebyggande rådet gjordes 98 polisanmälningar som rörde investeringsbedrägerier under 2016. Bara ett gick till åtal.

– Vi har väldigt få utredare och vi har redan problem att utreda de brott som begåtts i Sverige. Så den här typen av brott hamnar lågt på prioriteringslistan, sa en utredare till SVT tidigare i år.

LÄS MER: Polisens om bluff-sms: ”Var försiktig om du vill behålla dina pengar”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Bedrägeri bluff