Mikael Stahre tar över som ny tränare i BK Häcken.
Mikael Stahre tar över som ny tränare i BK Häcken.

Mikael Stahre tar över som tränare i BK Häcken.Och han gör det med tydlig grundidé.– Allt räknas. Det ska finnas en detaljerad syn i alla lägen, sade han.

Det var ingen stor överraskning när Mikael Stahre presenterades som allsvenska Häckens nya tränare. Processen att rekrytera Peter Gerhardsson efterträdare har pågått sedan i somras och spekulationerna pekade alla åt samma håll.

– Jag är glad och stolt att vara här. Det känns bra att vara tillbaka i Göteborg, deklarerade Stahre.

Mikael Stahre, som tidigare har varit tränare både för AIK och IFK Göteborg och närmast kommer från en sejour i Kina, får nu utmaningen att ta Häcken till nästa nivå.

Sportchefen Sonny Karlsson:

– Jag har sett vad han kan leverera. Vi vet att vi har ett fantastiskt fotbollslag. Mikael Stahre är här för att spela vår fotboll, men också för att sätta sina idéer och sina tankar i verket, sade Sonny Karlsson

Svårt att vinna

Kontraktet är på tre år.

Mikael Stahre själv vill inte specificera målsättningen i placeringar och medaljer.

– Det är svårt att vinna SM-guld. Men det finns mindre föreningar som lyckats som Kalmar, Halmstad, Elfsborg och Norrköping. Så det är inte omöjligt. Vi vill vara med att utmana om guldet.

– Men min drivkraft är att vinna matcher och ambitionen är sedan att komma högre upp i tabellen.

Samtidigt vill han framhålla att hans uppdrag är att leverera vad klubben vill ha. Och det är inga dramatiska förändringar mot Peter Gerhardsson offensiva taktik.

Två fiendesidor

Mikael Stahre själv väljer att tala om detaljerna.

– Jag är ingen filosof. Men jag säger att allt räknas. Fotboll är komplext. Man passar, skjuter, avsluta på mål, tacklar, räddar, spelar upp, har fasta situationer, inkast. Allt räknas. Det gäller att hitta en väg där det finns en detaljerad syn på allt. På det sättet ska vi forma en helhet som gör att man vinna matcher.

Ändå är det ingen hemlighet att offensiva Häcken haft problem bakåt. Och att en rekrytering av en mittback skulle vara kunna stå på önskelistan till jul.

– Inte otänkbart, säger Stahre.

Rekryteringen av Stahre får också tummen upp av supportrarna:

– Jag är grymt peppad. Det känns helt rätt, sade Robin Carlander, ordförande i supporterklubben Getingarna.

– Visst har han varit på fiendesidan. Och inte bara en fiendesida, utan två: både IFK Göteborg och AIK. Men han är en tränare som man älskar att ha på sin sida.

Per Wahlberg / TT
Mikael Stahre.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Allsvenskan