Trots att de saknade både pass och resehandlingar utvisades på tisdagskvällen ett tiotal afghanska flyktingar som nekats asyl. Planet lyfte från Arlanda flygplats klockan 22.37. – De kommer döda mig eller sätta mig i fängelse, säger Milad, 23, till Metro.

Ärendet har väckt starka reaktioner – främst för att majoriteten av de tvångsavvisade saknar både pass och resehandlingar.

Samtidigt riktas kritik mot att Migrationsverkets beslut i flertalet av fallen är flera år gamla och att säkerhetsläget då var ett annat.

– Sverige borde avvakta med verkställigheten till Afghanistan tills man har bedömt det säkerhetsläge som råder nu och riskerna för asylsökande att återvända. Inte tvärtom, säger Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd, FARR.

Vad som kommer hända med de papperslösa som på onsdagsmorgonen, svensk tid, väntas stå på afghansk mark är det ingen som vet.

Men Milad,23, som är en av dem befarar det värsta.

– De kommer döda mig eller sätta mig i fängelse, sa han till Metro på tisdagen.

Milad kom till Sverige för två och ett halvt år sedan. Men han saknar både pass och papper och efter att ha nekats asyl tillbringade han en och en halv månad på Migrationsverkets förvar i Märsta i väntan på att flygas hem igen.

– Jag mår väldigt dåligt. Ingen blir lycklig av att lämna sitt hemland, sin familj och flytta till ett nytt samhälle och land där man inte kan språket. Det är verkligen jobbigt, men mitt liv var i fara. Därför flydde jag till Sverige eftersom det skulle finnas mänskliga rättigheter.

Under kvällen försökte organisationen Aktion mot deportation genomföra blockad för att stoppa transporterna till Arlanda, men polisen hade fått nys som aktionen och flyttade de asylsökande från förvaret tidigare än sagt.

– De här människorna kommer som stadslösa till Afghanistan, och det kommer innebära väldigt mycket problem för dem. De kommer förmodligen att fängslas och kommer sitta där tills de fått sin identitet bekräftad, säger Jorge Londono, förbundsstyrelseledamot för Rädda barnens ungdomsförbund, och en av personerna bakom blockaden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset